Vučić: S Grenelom u petak, O Brajen je pristojan čovek, a sastanak s Đukanovićem nije zakazan

Izvor: B92, 22.Jan.2020, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: S Grenelom u petak, O Brajen je pristojan čovek, a sastanak s Đukanovićem nije zakazan

Davos -- Vučić najavio da se u petak ujutru u Beogradu sastaje sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

On je za RTS iz Davosa naveo da je SAD spremna da čuje zahteve i probleme Beograda po pitanju Kosova i Metohije, kao i da će se sa Grenelom sastati u petak ujutru, u osam sati.

Predsednik je juče u Davosu na marginama Svetskog ekonomskog samita razgovarao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Donalda Trampa Robertom O'Brajanom.

Vučić kaže da je O'Brajan pristojan čovek koji želi da čuje i ume da sluša i predstavnike zemalja koje su manje ekonomske snage i značaja u odnosu na SAD. "Mislim da on dobro razume poziciju Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo da je pozicija Srbije po pitanju KiM teška i da je odnos SAD prema Kosovu suprotan našem odnosu, ali da su sada spremni da čuju naše zateve i stavove.

"Ne govorim da će sad SAD da predje na našu stranu, kako bi neko pomislio, ali su spremni da čuju koji su naši zahtevi i problemi, šta Srbija po tom pitanju misli. U tom smislu mislim da smo otvorili neka vrata iza kojih možemo da razgovaramo otvorenije sa američkim partnerima nego ranije", rekao je Vučić za RTS iz Davosa.

Izjavio je i da nema zakazan sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim će se sresti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, što je danas, ali da će pomenuti Zakon o slobodi veroispovesti ako se ukaže prilika za to.

"Nemama zakazan susret, ali ako se ukaže prilika ja ću da učinim nešto da se to pomene", rekao je Vučić.

On je rekao i da ne zna kakav rezultat može da se očekuje po tom pitanju, s obzirom da su pozicije dve zemlje dijametralno suprotne.

Inače, predsednik Srbije putuje u Izrael, gde će biti obeležen Međunarodni dan sećanja na Holokaust i 75 godina od kako je Crvena armija oslobodila Aušvic, a tamo će imati i zvaničan sastanak sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

"Posebna je čast što ću, uz četvoricu ili petoricu šefova država i monarha, biti jedan od onih koje će predsednik Izraela Ruven Rivlin primiti u zvaničnu audijenciju posle velikog događaja u četvrtak", rekao je on.

Vučić je rekao da su sudbine srpskog i jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata bile užasno teške i napominje da u Jad Vašemu, medju šest logora, stoji i ime logora Jasenovac, u kojem je stradao veliki broj Srba i Jevreja.

"Naše je da kažemo da to nikad više ne sme da se ponovi", rekao je Vučić. On je dodao i da je video veliki broj komentara na to što je na zgradi Predsedništva Srbije postavljena zastava sa Davidovom zvezdom i da mu je drago što je Srbija pokazala solidarnost.

"Vidim da je to izazvalo veliku pažnju u izraelskim medijima, reagovali su i Amerikanci, predsednik i premijer Izraela... Jedna sitnica je izazvala toluku pažnju, ali mi je drago da smo uspeli da pokažemo solidarnost sa teškim stradanjem jevrejskog naroda", rekao je Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.