Vrednost evra skočila posle odluke Ustavnog suda Nemačke

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost evra skočila posle odluke Ustavnog suda Nemačke

Vrednost evra je danas skočila na novu najvišu vrednost za četiri meseca pošto je nemački Ustavni sud odobrio novi stalni fond evrozone za spasavanje finansijski ugroženih članica.

Nade da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) na sutrašnjem sastanku doneti nove monetarne stimuluse pružile su podstrek akcijama u Sjedinjenim Američkim Dryyavama i u Evropi.

Nemački Ustavni sud je otvorio put toj zemlji da ratifikuje Evropski stabilizacioni mahanizam (ESM), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čime su povećane nade da će region zajedničke valute najzad oformiti instrumente za rešavanje trogodišnje dužničke krize.

- Današnja pozitivna presuda tog suda pojačava utisak da zvaničnici evrozone preuzimaju kontrolu nad suverenom dužničkom krizom - izjavio je finansijski strateg u kompaniji "BK Aset menadžment" u Njujorku Boris Šlosberg.

Evro je ojačao na 1,2936 dolara, na najviši nivo od sredine maja, prenela je agencija Rojters.

Zajednička evropska valuta se oporavila više od sedam odsto u odnosu na dvogodišnji minimum od oko 1,2040 dolara, zabeležen u julu, pošto je Evropska centralna banka obećala da će učiniti sve što može radi spasavanja evrozone.

Evropske akcije su dostigle najvišu vrednost za 14 meseci, dok je prinos na španski i italijanski dug opao posle odluke najvišeg suda Nemačke.

Sniženje španskih troškova zaduživanja znatno ispod šest odsto podstaklo je premijera Marijana Rahoja da u Madridu izjavi kako poboljšani tržišni uslovi mogu doprineti da njegovoj zemlji ne bude potrebna inostrana pomoć za spasavanje.

Indeks svetskih akcija MSCI, koji je ojačao 6,5 odsto od kraja jula, dostigao je danas u jednom trenutku petomesečni maksimum od 332,42 poena, pre nego što se blago povukao pod pritiskom prodaja radi sticanja pofita.

Na njujorškom Volstritu je industrijski Dau Džons bio u porastu 33,48 poena, ili 0,25 odsto, na 13.356,84 poena. Širi Standard i Purs 500 je uvećan 3,34 poena, ili 0,23 odsto, na 1.436,90 poena, a kompozitni Nasdak dobio na vrednosti 3,04 poena, ili 0,10 odsto i ugovaran je po 3.107,57 poena.

Povezane vesti: ECB objavila detalje novog plana o kupovini obveznica Merkelova sve popularnija uprkos krizi evra Italija i Nemačka saglasne da zaštite evrozonu Merkelova i Oland: Uradićemo sve da zaštitimo evrozonu Gotovo polovina Nemaca želi izlazak Grčke iz evrozone

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.