Vladavina prava ključna za napredak u procesu pristupanja EU

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladavina prava ključna za napredak u procesu pristupanja EU

Vladavina prava je u srcu evropskih vrednosti i smatra se fundamentalnom u procesu pristupanja EU, a reforme u toj oblasti se nikada ne završavaju, rečeno je na konferenciji o zajedničkom programu Saveta Evrope i EU pod nazivom "Horizontal Facility".

To su rekli srpska ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << unije u Srbiji Sem Fabrici i šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt.

Jadranka Joksimović je rekla da je reforma u oblasti vladavine prava "priča" koja se nikada ne završava i da su isti standardi i jednaki kriterijumi suština vladavine prava.

"Mi kao zemlja kandidat pratimo na koji način EU nastoji da osnaži ta prava u zemljama Unije u kojima postoji sumnja da nisu u skladu sa standardima EU. Vladavina prava je u srcu evropskih vrednosti, a reforme oblasti vladavine prava se nikada ne završavaju", izjavila je ona. Prema njenim rečima, Srbija je prva zemlja na kojoj je primenjen novi model da se među prvima otvore poglavlja 23 i 24 koja se osnose na vladavinu prava i da se ta poglavlja među poslednjima zatvore.

Joksimović je kazala da je Srbija ta poglavlja otvorila u julu 2015. godine i da je od tada imala nekoliko revizija kojima se meri postignut napredak, dodavši da se u odnosu na poglavlja 23 i 24 donose odluke o otvaranju drugih poglavlja.

"Važno je postići konsenzus o tome da želimo državu koja je moderna, transparentna i kada je u pitanju prihodovanje, ali i kada su u pitanju troškovi, zemlju koja garantuje slobode i nudi pravičnost", rekla je ministarka.

Ona je dodala da su države članice potvrdile da je ostvaren dovoljan napredak i da Srbija može da otvori nova poglavlja, izrazivši očekivanje da će naredna poglavlja koja će biti otvorena biti poglavlja 33 (finansijske i budžetske odredbe) i 13 (ribarstvo).

Na pritanje u kojim oblastima je Srbija najmanje napredovala, Jadranka Joksimović je rekla da je "bila zamerka kada je u pitanju napredak u oblasti medija", dodavši da je ponovo pokrenuta izrada medijske strategije i da "politička volja postoji", ali da su "ukršteni različiti interesi".

"Moramo sprovesti reforme koje su održive", kazala je Joksimović.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da zajednički program Saveta Evrope i EU pod nazivom "Horizontal Facility" predstavlja "jedinstveni princip tehničke saradnje i ekspertize", izrazivši zadovoljsvo zbog drugog takvog sastanka u Srbiji. On se saglasio sa ministarkom Joksimović da se reforme u oblasti vladavine prava nikada ne završavaju i dodao da je oblast medija od vitalnog značaja i ima važno mesto u reformama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da program "Horizontal Facility" transormiše "princip u nešto konkretno i održivo".

"U procesu pristupanja EU vladavina prava se smatra fundamentalnom", kazao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, na današnjoj konferenciji Saveta Evrope i EU učestvuju učesnici iz Strazbura i Brisela, ali većinom iz Srbije.

Partneri na programu će razmatrati dosadašnje rezultate postignute na projektima u Srbiji i funkcionisanje Mehanizma za koordinaciju ekspertize.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vladavina prava fundamentalna u procesu pristupanja EU

Izvor: EurActiv Srbija, 12.Jun.2018

Vladavina prava je u srcu evropskih vrednosti i smatra se fundamentalnom u procesu pristupanja EU, a reforme u toj oblasti se nikada ne završavaju, složili su se srpska ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i šef misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.