Vlada odustaje od solidarnog poreza

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odustaje od solidarnog poreza

Vlada Srbije priprema novi predlog za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u kome bi se odustalo od solidarnog oporezivanja svih građana. Ideja je da se umesto poreza od šest odsto na sva primanja iznad 12.000 dinara, koji je izazvao veliko nezadovoljstvo, uvede porez samo za zaposlene u državnoj administraciji i javnim preduzećima čije plate prelaze republički prosek od 31.121 dinar, da se ide na otpuštanje viška zaposlenih u Vladi i kompletnoj državnoj upravi, ali i na dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smanjivanje troškova menadžera u javnim preduzećima, nezvanično saznaje „Blic” u Vladi Srbije.



Takav dogovor postigli su tokom vikenda premijer Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a o tome su obavešteni i predsednik Srbije Boris Tadić i guverner Radovan Jelašić, rečeno je „Blicu” u Vladi. Time je državni vrh popustio pred pritiskom javnosti zbog najavljenog smanjenja plata, a pre svega pred kritikama iz privrede i privatnog sektora na koji je Vlada htela da svali teret krize i da izbegne nepopularne, ali neophodne mere štednje u državnom sektoru.

Umesto solidarnog poreza za sve građane i izmene poreskih zakona, Vlada Srbije odlučila se na smanjenje javne administracije, smanjenje plata i redukovanje same Vlade, odnosno broja ministarstava.

- Na konsultacijama tokom vikenda analizirani su potencijalni efekti oporezivanja plata iznad 12.000 dinara za šest odsto i zaključeno je da bi ova mera donela više štete nego koristi i da bi stvorila veliko nezadovoljstvo građana koji je smatraju nepravednom. Zaključeno je da ekonomska politika Vlade ne bi bila socijalno održiva i da bi to ugrozilo stabilnost države. Srbiji sada ne trebaju socijalni nemiri i nestabilnost, već pravedno raspoređen teret krize kako bi društvo preživelo krizu - kaže za „Blic” izvor iz Ministarstva ekonomije.

U državnoj administraciji moraju se mnogo više od predviđenih 67 milijardi skresati troškovi, a privatni sektor ne sme da se optereti, zaključeno je na sastanku Mlađana Dinkića i premijera Mirka Cvetkovića, tvrdi izvor „Blica” iz Vlade. Zato će se odmah od MMF-a tražiti da se promeni plan o solidarnom porezu od šest odsto koji bi, po dosadašnjim proračunima predočenim MMF-u, trebalo u budžet da donese dodatnih 26 milijardi dinara.

Konkretne mere će tek biti razrađene narednih dana, a Ministarstvo finansija je dobilo zadatak da razmotri gde bi i koliko moglo da se uštedi na troškovima države. Sve mora da se izvede veoma brzo, najkasnije do kraja aprila kada treba da bude gotov rebalans budžeta.

Prema nezvaničnim saznanjima „Blica”, o namerama Vlade da delimično izmeni već dogovoreni aranžman guverner Radovan Jelašić već je nezvanično obavestio i predstavnike MMF-a, koji su opet insistirali na tome da se mora popuniti nedostajućih 100 milijardi dinara u budžetu Srbije, ali ne i na tome na koji način. Zato je Jelašić obavestio i premijera Mirka Cvetkovića i potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića da aranžman sa MMF-om neće biti doveden u pitanje ukoliko se nađe drugi način da se rupa u budžetu smanji za 100 milijardi.

Koliko će se uštedeti na smanjenju plata u javnom sektoru, kao i hoće li smanjenje biti u nivou planiranog solidarnog poreza od šest odsto ili čak 10, kako se u nekim krugovima može čuti, još nije precizirano. Dogovor o tome, kao i kalkulacije mogućih ušteda, kako nezvanično saznajemo, biće postignut narednih dana i prezentovan javnosti u drugoj polovini ove nedelje.

Izvor „Blica” iz Vlade takođe tvrdi da će od dodatnog oporezivanja biti pošteđeni delovi javnog sektora poput zdravstva i školstva, što bi značilo da neće biti oporezovane plate lekarima i profesorima, koje su ionako male.

Ono što je izvesno jeste da će mere većeg oporezivanja luksuza, poput automobila, jahti, aviona, veće imovine, biti donete uz mogućnost da budu čak i pojačane. Prvi efekti te mere bili su procenjeni na oko tri milijarde dinara, ali ukoliko poreska stopa bude veća, i prihodi po tom osnovu biće uvećani. Ipak, sasvim je jasno da će dodatne uštede - oko 25 milijardi dinara - morati da sprovede sama država.

Čelnici MMF-a , kako saznajemo, ostavili su mogućnost Vladi da do potpisivanja konačnog pismenog dogovora o postignutom aranžmanu, koji se očekuje kroz dve nedelje, odluče gde i na čemu će ostvariti planirane uštede u budžetu. Ukoliko ispune traženi nivo ušteda, već dogovoreni aranžman ni na koji način ne bi bio ugrožen niti menjan iznos pomoći MMF-a, koji iznosi tri milijarde evra za dve godine.

Šta planira Vlada

-smanjenje broja ministarstava i zaposlenih u Vladi

-smanjenje broja zaposlenih u republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj upravi

-porezi na plate državnih nameštenika i zaposlenih u javnim preduzećima

-ukidanje nadoknada za rad u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća

-smanjivanje broja regulatornih tela (agencije, direkcije, zavodi) čiji se rad poklapa sa radom ministarstava na osnovu analize koju priprema Savet za regulatornu reformu.

Ekonomisti misle da Međunarodni monetarni fond neće biti protiv izmene plana

Vladimir Gligorov, profesor ekonomije Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču:

- MMF ne bi trebalo da se protivi tome. Njima je važna ukupna javna potrošnja i u tom kontekstu i fiskalni deficit. Važno je da se dogovoreni deficit ne prekorači, a iz kojih će se poreza javna potrošnja finansirati, tu MMF može da ponudi savet, ali ne može time da uslovi stend-baj sporazum. E sada, je li bolje da se oporezuju oni koji primaju plate iz budžeta a ne oni koji rade u privatnoj privredi, zavisi od toga na šta će se novac potrošiti. Kada je reč o tome da se obezbedi da fiskalni deficit bude u skladu sa programom, to bi moglo da se postigne tako što bi se smanjile plate koje idu na teret budžeta. Ako bi se smanjile plate za oko 34 milijardi dinara, ne bi bilo ni budžetskog troška u tom iznosu koji bi trebalo pokriti. Ako se, međutim, oporezuje budžet, da se tako izrazim, za tih 34 milijarde, koje bi inače išle na plate iz budžeta, potrebno je znati na šta će se taj novac potrošiti. No, u svakom slučaju, bilo da se prelije iz jedne budžetske stavke u drugu, što se sada predlaže, ili da se jednostavno smanje izdaci budžeta na plate, to je bolje od predloženog poreza od šest odsto.

Miroslav Zdravković, urednik sajta „ekonomija.org”:

- Ovakvo razmišljanje Vlade odlično je pod pretpostavkom da je realno. Nije ozbiljno da se posle dva dana dogovor sa MMF-om menja, ali MMF neće imati ništa protiv pod pretpostavkom da je neto efekat tog poteza isti. Odustajanjem od solidarnog poreza od šest odsto zaštitiće se najosetljivije kategorije srednje klase i privatan sektor, pogotovo što je svaka mera koja može da utiče na povećanje proizvodnje dobrodošla. Ako se od oporezovanja izuzmu prosvetari i zdravstvo, biće izbegnuti štrajkovi koji bi mogli da traju mesecima, a to državi ne ide u prilog. A kako će sa svim ovim izuzecima država prikupiti novac, videćemo.

Goran Nikolić, ekonomski savetnik u Privrednoj komori Srbije:

- MMF generalno ne zanima na koji način će država da poveća prihode, ali ne znam kako će sa novim predlogom namaknuti dogovorenih 26 milijardi dinara. Novi predlog radikalno menja stvar. Mislim da se neće mnogo uštedeti na ukidanju plata u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća, i ne znam kako će prikupiti pare sada kada su iz cele priče isključili privatan sektor. Verovatno su procenili da to što su kod privatnika male plate i što mnogi rade na crno znači da uvođenje solidarnog poreza ne bi imalo većeg efekta i da bi to vodilo sivoj ekonomiji. Politički je razumno što će se veći porezi naplaćivati od plata u državnoj administraciji, gde zarade ispod republičkog proseka primaju samo čistačice. Da bi se prikupilo 26 milijardi dinara, poreske stope na zarade sada moraju biti mnogo veće od predviđenih šest odsto.

Nebojša Atanacković, potpredsednik Unije

poslodavaca Srbije:


- Odlična ideja. Nije u redu da oni koji su zaposleni u javnim preduzećima i državnoj administraciji, a čije se plate finansiraju iz državnog budžeta, imaju veće zarade od privrede i da samim tim bolje žive. Zbog toga se mora raditi na tome da se plate u ta dva sektora izjednače.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porez drma Vladu

Izvor: Kurir, 29.Mar.2009, 02:37

BEOGRAD - Novi porez kojim je predviđeno da se sve plate i penzije veće od 12.000 dinara oporezuju sa dodatnih šest odsto, po svemu sudeći, neće proći u Skupštini. Vlada za njegovo usvajanje neće moći da obezbedi većinu jer poslanici PUPS i Jedinstvene Srbije nemaju nameru da glasaju za ovakav...

Nastavak na Kurir...

Vlada odustala od „solidarnog” poreza

Izvor: Politika, 29.Mar.2009

Vlada Srbije obavestiće danas Međunarodni monetarni fond da odustaje od dogovorene obaveze da uvede novi porez od šest odsto na plate, penzije i sva druga primanja veća od 12.000 dinara. Analize u vladi pokazale su da je, iako dogovorena s MMF-om, ta mera socijalno neodrživa. Tom merom je u dogovoru...

Nastavak na Politika...

Pregled štampe (30. 03. 3009.)

Izvor: RTS, 30.Mar.2009

Vlada odustala od „solidarnog” poreza, Novi nameti: Veće akcize na gorivo i porez na mobilni!, Bomba zbog 1.000 dinara?, Kontejneri za svako selo, pišu danas dnevne novine..Vlada odustala od „solidarnog" poreza ..Vlada Srbije obavestiće danas Međunarodni monetarni fond da odustaje od dogovorene...

Nastavak na RTS...

Vlada odustala od “solidarnog” poreza

Izvor: Capital.ba, 30.Mar.2009

BEOGRAD, Vlada Srbije obavijestiće danas Međunarodni monetarni fond /MMF/ da odustaje od dogovorene obaveze da uvede novi 'solidarni' porez od šest odsto na plate, penzije i sva druga primanja veća od 12.000 dinara, jer su analize u Vladi pokazale da je ta mjera socijalno neodrživa. Tom mjerom...

Nastavak na Capital.ba...

Cvetković: Tražimo nova rešenja za oporezivanje s MMF-om

Izvor: EMportal, 30.Mar.2009

Premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao da model oporezivanja koji je vlada izložila prošle nedelje (šest posto na sva primanja preko 12.000) i dalje je na snazi, ali da ekonomski tim Vlade Srbije pokušava da pronađe nova rešenja zajedno sa MMF-om. Dragutinovićeva: još nije doneta odluka-

Nastavak na EMportal...

Moguće odustajanje od poreza

Izvor: B92, 30.Mar.2009

Beograd -- Još nema zvanične potvrde Vlade Srbije da se odustaje od solidarnog poreza. Tražimo bolja rešenja, u saradnji sa MMF-om, kaže premijer Mirko Cvetković...Vlada Srbije nije odustala od uvođenja solidarnog poreza od šest odsto na plate veće od 12.000 dinara, ali i dalje traga za novim...

Nastavak na B92...

Još nema odluke o dodatnom porezu

Izvor: RTS, 30.Mar.2009

Predlog o dodatnom oporezivanju plata i penzija iznad 12.000 dinara stupiće na snagu kada se donesu odgovarajući propisi, kaže premijer Cvetković. Vlada i dalje traga za povoljnijim rešenjima i još nema definitivne odluke o uvođenju dodatnog poreza, tvrdi Diana Dragutinović. ..Premijer Vlade...

Nastavak na RTS...

Od poreza do poraza

Izvor: Danas, 30.Mar.2009

Porez od šest odsto na sve bruto zarade veće od 12.000 dinara nije solidarnost kojoj smo se nadali niti prebacivanje tereta krize na bogatije. Pa nije više od 50 odsto građana Srbije bogato. Pogotovo nisu penzioneri. Tih šest procenata mnogo više znači onima sa manjim zaradama.

Nastavak na Danas...

Ludi i zbunjeni

Izvor: Kurir, 31.Mar.2009, 06:37

BEOGRAD - Vlada Srbije još jednom je pokazala da vodi konfuznu politiku i da predlaže odnosno povlači rešenja u strahu od reakcija javnosti. Samo nekoliko dana posle velikih polemika o Zakonu o zabrani diskriminacije, Vlada se saplela na uvođenju takozvanog solidarnog poreza, kojim bi bili oporezovani...

Nastavak na Kurir...

Vlada odustala od solidarnog poreza?

Izvor: RTV Pink, 31.Mar.2009

Porez na gorivo, mobilni saobraćaj, imovinu.. . . Predlog o dodatnom oporezivanju plata i penzija iznad 12.000 dinara stupiće na snagu kada se donesu odgovarajući propisi, kaže premijer Cvetković. Vlada i dalje traga za povoljnijim rešenjima i još nema definitivne odluke o uvođenju dodatnog poreza,...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.