Capital.ba

Vlada odustala od “solidarnog” poreza

30.03.2009. / 9:59

dinari-114BEOGRAD, Vlada Srbije obavijestiće danas Međunarodni monetarni fond /MMF/ da odustaje od dogovorene obaveze da uvede novi “solidarni” porez od šest odsto na plate, penzije i sva druga primanja veća od 12.000 dinara, jer su analize u Vladi pokazale da je ta mjera socijalno neodrživa.

Tom mjerom je u dogovoru s MMF-om trebalo da se s trideset milijardi dinara obezbjedi pokrivanje budžetskog deficita, piše list “Politka”.

Ovaje list saznaje da su takvu zajedničku inicijativu u petak, 27. marta postigli premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Srbija ne spori potrebu da sto milijardi odvoji za fiskalno prilagođavanje, ali će od MMF-a zatražiti razumjevanje za odustajanje od uvođenja novog poreza na zarade i penzije.

Istovremeno, MMF-u će biti jasno predočeno da Vlada ne odustaje od namjere da nađe novac za ukupno sto milijardi dinara fiskalnog prilagođavanja. Za 70 milijardi već je nađeno rješenje i ta suma nije sporna.

Za preostalih 30 milijardi, umjesto novog poreza, Vlada će novac najvećim dijelom naći na strani rashoda – u novoj, rigoroznoj štednji i smanjenju državne administracije na svim nivoima.

Odustajanjem od novog poreza na plate Vlada želi da ipak oslobodi privatni sektor dodatnih nameta i prepusti mu da se sam prilagođava na krizu.

Prema informacijama do kojih je došla “Politika”, uskoro se mogu očekivati otpuštanja viška zaposlenih na svim nivoima državne administracije, uključujući i lokalnu upravu i javna preduzeća.

Od ovih mjera biće pošteđeni zdravstvo i obrazovanje, ali u javnim (društvenim) službama odmah će početi ozbiljne reforme i racionalizacije.

U Vladi je već spremljen plan ušteda na strani državnih rashoda.

Problem je, međutim, što u vladajućoj koaliciji “po dubini” još nema konsenzusa za smanjivanje državnog aparata, ali to neće presudno uticati na namjeru Vlade da dodatno smanji rashode za 30 milijardi dinara.

Srbija ima još desetak dana vremena da s MMF-om usaglasi konačnu verziju stendbaj aranžmana, a očekivanja su da će se MMF saglasiti sa ovim prijedlogom i da neće praviti problem oko vrste pokrića fiskalnog prilagođavanja (na prihodnoj ili rashodnoj strani, odnosno novog poreza ili štednje) jer je najvažnije da se nađe pokriće za 30 milijardi dinara.

Prema uvjeravanjima izvora “Politike”, sa novim planom Vlade već se saglasio i guverner Narodna banke Srbije Radovan Jelašić.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!