Još nema odluke o dodatnom porezu

Izvor: RTS, 30.Mar.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema odluke o dodatnom porezu

Predlog o dodatnom oporezivanju plata i penzija iznad 12.000 dinara stupiće na snagu kada se donesu odgovarajući propisi, kaže premijer Cvetković. Vlada i dalje traga za povoljnijim rešenjima i još nema definitivne odluke o uvođenju dodatnog poreza, tvrdi Diana Dragutinović.

Premijer Vlade Srbije Mirko Cvetković najavio je da će Predlog o dodatnom oporezivanju plata i penzija iznad 12.000 dinara stupiti na snagu kada se donesu odgovarajući propisi. Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se nađu povoljnija rešenja propisi će biti odloženi, tvrdi Cvetković.

"Ekonomska i finansijska situacija u zemlji je zahtevala prilagođavanje i smanjenje troškova za oko 100 milijardi dinara na čemu smo prošle sedmice zajedno radili sa ekspertima Međunarodnog monatarnog fonda", rekao je premijer.

"Mogu da kažem da se i dalje radi na novim modelima, u kontaktu sa MMF-om. Ukoliko bude promena mi ćemo ih saopštiti, s tim što treba očekivati samo promene na bolje", istakao je Cvetković.

Predviđeno je da se pomenuto oporezivanje od šest odsto za iznose preko 12.000 dinara uvede posle rebalansa budžeta.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović napominje da još nije doneta definitivna odluka da li će i na koji način biti uveden dodatni porez.

"Vlada računa na koji način je moguće postići uštede u budžetu od 100 milijardi dinara", rekla je Dragutinović posle potpisivanja ugovora o kreditu sa Svetskom bankom.

Uštede u budžetu obezbeđuju se štednjom svih budžetskih stavki.

"Kada je reč o uštedama, moguće je odustajanje od jednog krupnog projekta ili da se štedi svuda po malo i Vlada je bliža varijanti da se štedi svuda po malo. Propuštena je prilika da se u boljim vremenima napravi fiskalno prilagođavanje, jer je uvek teško smanjivati potrošnju kad se ima više novca", objasnila je ministarka finansija.

Nezvanično, Vlada razmatra nove mere zbog velikog nezadovoljstva koje je izazvala najava uvođenja solidarnog poreza na sva primanja građana iznad 12 hiljada dinara.

Moguće je da taj porez bude ograničen samo na zaposlene u državnoj administraciji i javnim preduzećima sa primanjima većim od prosečne zarade od trideset jedne hiljade dinara.

Direktorima u javnim preduzećima bi se dodatno smanjili troškovi a moguće je i otpuštanje viška zaposlenih na svim nivoima vlasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.