Vanredno u Ivanjici i Novoj Varoši, smetovi na Kopaoniku

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno u Ivanjici i Novoj Varoši, smetovi na Kopaoniku

U opštini Ivanjica uvedena je danas vanredna situacija jer je sneg koji već tri dana pada stvorio velike probleme na svi putnim pravcima, a oko 2.000 potrošača je bez struje, rekao je danas načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić.

On je kazao da je sneg koji pada od 5. marta pokidao dalekovode u Ivanjici i da je trenutno 2.000 potrošača bez struje, a postoje i veliki problemi na svim putnim pravcima. Padavine su, kako je dodao, najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << teškoća stvorile žiteljima na području Javora i Golije, i na prevoju između Lučana i Ivanjice.

U lučanskoj opštini, prema Broćićevim rečima, situacija je malo stabilnija, izuzev u gornjem delu Dragačeva, gde je nerasčišćeno 17 kilometara puteva. Za razliku od Ivanjice i Lučana, situaciju u Čačku i Gornjem Milanovcu je potpuno stabilna i nema nikakvih teškoća u snabdevanju vodom, strujom i toplotnom ebergijom, zaključio je Broćić. Svi putevi su prohodni.

Zbog snega koji je zavejao brojna sela novovaroške opštine, na toj teritoriji je proglašena vanredna situacija, potvrdio je direktor tamošnje Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić. On je precizirao da je najteža situacija u selima Bukovik, Jasenovo, Bela Reka, Ljepojevići i Miščevići. "Ova sela su zbog snega koji je celu noć padao jutros bila potpuno zavejana. Visina snežnih nanosa kretala se preko jednog metra, te smo zbog toga i proglasili vanrednu situaciju", kazao je Šaponjić Tanjugu i izrazio očekivanje da ona neće trajati dugo.

Uredno je snabdevanje vodom i toplotonom energijom, a u selu Bela Reka oko 100 domaćinstava je bez električne energije. Zbog nastale situacije, seoske škole sutra neće raditi, dok će gradske najverovatnije održavati nastavu.

Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa i Brzeća došlo je do stvaranja visokih snežnih nanosa, ekipe su na terenu, a saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila. Mogući su povremeni zastoji i na putu preko Jošaničke Banje i Rudnice. Na jednom manjem broju puteva drugog i trećeg prioriteta na području Sjenice, Ivanjice, Užica, Prijepolja, Valjeva, Novog Pazara saobraćaj se obavlja otežano i uz obaveznu upotrebu lanaca.

Učestala je pojava odrona na đerdapskoj magistrali, a ima ih i na ostalim putevima kroz stenske useke i klisure dolinom Drine i Lima. Sa prvim večernjim satima očekuje se pojačan intezitet saobraćaja na prilazima većim gradskim centrima, kao i na važnijim i frekeventnijim putnim pravcima što može biti uzrok nešto dužeg zadržavanja na pojedinim naplatnim rampama.

Na Kopaoniku trenutno pada slab sneg, a duva jak vetar severoistočnog smera, brzine do 17 metara u sekundi. Dežurni u meteorološkoj stanici na toj planini Slobodan Pribojac rekao je da debljina snežnog pokrivača trenutno iznosi 128 centimetara. Prema njegovim rečima, na Kopaoniku je veoma hladno, sa izmerenom temperaturom od minus sedam stepena Celzijusovih.Svi putevi prohodni u zlatiborskom kraju, bez struje samo u neprohodnim krajevima.

U Zlatiborskom okrugu danas je bez struje 2.836 potrošača uglavnom u nepristupačnim planinskim seoskim predelima, rekao je direktor užičke Elektrodistribucije Vladimir Dogandžić. Prema njegovim rečima, bez napona je 89 trafostanica, pa je bez struje u opštini Priboj - 906 potrošača, kao i u opštinama Prijepolje - 849, Čajetina - 382, Bajina Bašta - 408 i Nova Varoš - 291 potrošač.

Sneg od jutros ne pada u zlatiborskom kraju i svi magistralni putni pravci su prohodni, rečeno je Tanjugu u Zimskoj službi u Mačkatu. Po rečima putara, magistralni kolovozi su vlažni, dok na putevima drugog i trećeg prioriteta snega ima od 5 do 10

centimetara.

Vozačima se preporučuje oprez preko Borove Glave i Kadinjače gde povremeno usled vetra dolazi do snežnih nanosa, koje ekipe Puteva Užice raščišćavaju. Prema informacijama iz Zimske službe u Mačkatu, danas nema zabrane za kamione i šlepere preko Zlatibora. Na Zlatiboru ima snega oko 80 centimetara snega.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Prijepolju normalizovano snabdevanje strujom

Izvor: Blic, 09.Mar.2015, 13:00

Snabdevanje strujom u opštini Prijepolje normalizovano je, a posledice snežnog nevremena su otklonjene, rekao je danas agenciji Beta načelnik opštinskog Odeljenja za vanredne situacije Goran Posrkača...Tokom vikenda ekipe Elektrodistribucije su otklonile najveći broj kvarova tako da su pod naponom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.