Vanredni izbori u Odžacima

Izvor: RTS, 24.Jan.2010, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni izbori u Odžacima

"Koalicija za evropske Odžake - Boris Tadić" osvojila je 34,6 odsto glasova, odnosno 10 mandata, saznaje RTS. Na osnovu prvih preliminarnih rezultata SNS je osvojila 22,05 odsto, odnosno 7 mandata. Treća je koalicija SPS-JS-PUPS sa 10,9 odsto i tri mandata. Tri manadata je osvojila i SRS sa 9,93 odsto osvojenih glasova. DSS je osvojila 9,2 odsto glasova, odnosno dva mandata, a G17 plus sa 6,08 odsto glasova jedno odborničko mesto. Manjinska lista RDS sa 3,44 odsto glasova imaće jednog odbornika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Na lokalnim izborima glasalo je 71,5 odsto građana Odžaka.

"Koalicija za evropske Odžake - Boris Tadić" pobedila je na vanrednim lokalnim izborima u toj vojvođanskoj opštini, osvojivši 34,6 odsto glasova ili 10 mandata, pokazuju prvi preliminiarni rezultati sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta. 

Potpredsednik DS-a i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je ta partija, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, odnela istorijsku pobedu.

"Ovo je istorijska pobeda, jer DS u Odžacima nikada nije postigla željeni uspeh, a 2000. godine DOS je ovde bio potučen do nogu", dodao je Pajtić i najavio stabilnu opštinsku vladu od predstavnika stranaka koje čine vlast i na republičkom i pokrajinskom nivou.

Prema njegovim rečima pobeda demokraske opcije u toj opštini u zapadnom delu Bačke može da dovede do dva osnovna zaključka.

"Prvo, DS sada uživa većinu u svim vojvođanskim opštinama, a drugo dementovana je tvrdnja pojedinih političara da se Srpska napredna stranka nalazi u stalnoj ekspanziji. U Srbiji je u proteklih godinu i po dana bilo devet vanrednih lokalnih izbora, u kojima je sedam puta pobedila DS, a SNS samo u dve opštine", zaključio je Pajtić.

Na drugom mestu je Srpska napredna stranka koja je osvojila 22, 05 odsto glasova ili 7 mandata.

Koalicija SPS-JS-PUPS osvojila je 10,9 odsto glasova, odnosno tri mandata.

Tri mandata dobila  je i SRS sa 9,93 odsto osvojenih glasova. Demokratska stranka Srbije osvojila je 9,2 odsto glasova ili 2 odbornička mesta.

Stranka G17 plus sa 6,08 odsto glasova imaće jedno odborničko mesto, a manjinska lista RDS sa  3,44  odsto glasova imaće jednog odbornika. 

Na vanrednim lokalnim izborima u Odžacima zabeležena je velika izlaznost birača, 71,5 odsto.

Oko 28.000 upisanih glasača biralo je 28 odbornika Skupštine opštine, među kandidatima 10 partija i koalicija.

Na izbore su izašli Koalicija za evropske Odžake-Boris Tadić, koju čine Demokratska stranka (DS), Demohrišćanska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija i Srpski pokret obnove (SPO).

Na izbore samostalno su izašli G17 plus, Srpska radikalna stranka (SRS), Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Narodna partija-Maja Gojković i Romska demokratska partija.

Na glasačkom listiću bili su i koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS), Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije, kao i Koalicija Srbija, koju čine Romska partija, Vlaška demokratska stranka Srbije i Rusinska demokratska stranka.

Zbog nefunkcionisanja lokalnog parlamenta, Vlada Srbije uvela je privremene mere u opštinu 1. septembra prošle godine. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović vanredne izbore raspisala je 28. oktobra.

Na poslednjim lokalnim izborima, od 28 odborničkih mesta 13 su dobili radikali kojima se posle izbora pridružio jedan odbornik SPS-a.

S obzirom na to da je broj odbornika bio izjednačen, ni radikali niti koalicija DS-a, SPS-a, DSS-a, G17 plus i SPO nisu uspeli da obezbede potrebnu većinu od 15 odbornika, što je blokiralo rad opštinske vlasti.

U prethodnom sazivu, na vlasti u Odžacima bila je SRS u koaliciji sa SPS-om.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Izlaznost na izborima

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U nedelju vanredni izbori u Odžacima

Izvor: NaDlanu.com, 23.Jan.2010, 11:25

NOVI SAD, 23. januara 2009. (Beta) - U opštini Odžaci u nedelju će biti održani vanredni lokalni izbori. Privremene mere u opštini Odžaci uvedene su 1. septembra 2009. godine, a za vanredne lokalne izbore 24. januara podneto je deset izbornih lista. Privremene mere uvedene su nakon šestomesečnog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Danas vanredni izbori u Odžacima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2010

NOVI SAD - Lokalni izbori u opštini Odžaci biće održani danas.Privremene mere u toj opštini uvedene su 1. septembra 2009. godine, a za današnje vanredne izbore podneto je deset izbornih lista...Privremene mere uvedene su nakon šestomesečnog neuspešnog pokušaja da se u Skupštini opštine Odžaci...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas vanredni lokalni izbori u Odžacima

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2010

U opštini Odžaci, u centralnoj Bačkoj, danas će biti održani vanredni lokalni izbori. Na 27 biračkih mesta, građani će se izjašnjavati o listama 10 stranaka i koalicija...Na izbornim listićima su i koalicija SPS-PUPS-JS, "Nova Srbija - Velimir Ilić", "Romska demokratska stranka - Rajko Ranko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Bileća: Izbori za načelnika opštine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jan.2010

U Bileći se danas održavaju prevremeni izbora za načelnika opštine. Svih 27 biračkih mesta otvoreno je jutros u 7.00 časova, a angažovana su i dva mobilna tima, potvrđeno je Srni u opštinskoj izbornoj komisiji. Za izbore je registrovano 9 858 građana, od kojih će na redovnim biračkim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Danas izbori u opštini Odžaci

Izvor: S media, 24.Jan.2010

U opštini Odžaci, u centralnoj Bačkoj, danas se održavaju vanredni lokalni izbori. ..U Odžacima i okolnim naseljima, tačno u sedam sati, otvoreno je 27 biračkih mesta, na kojima oko 28.000 gradjana s pravom glasa može da bira nekog od predstavnika 10 koalicija i stranaka...Za 28 odborničkih...

Nastavak na S media...

Odžaci: Velika izlaznost birača, bez incidenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2010

ODŽACI - Demokratska stranka (DS) osvojila je ubedljivu pobedu na vanrednim lokalnim izborima u Odžacima, osvojivši 34,6 odsto glasova odnosno 10 mandata...Prema podacima DS-a, na drugom mestu je Srpska napredna stranka (SNS) za koju je glasalo 22 odsto birača što im je donelo sedam mesta u ovoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Odžaci: Više od 70 odsto birača glasalo do 19 časova

Izvor: Blic, 24.Jan.2010

Koalicija za evropske Odžake koju predvodi Demokratska stranka osvojila je na vanrednim izborima u opštini Odžaci više od 35 odsto glasova, odnosno deset odborničkih mandata, rečeno je danas agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji. ..Srpska napredna stranka osvojila je sedam odborničkih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.