VISOKI OFICIRI decenijama ŠPIJUNIRALI ZA RUSE: Nastavlja se diplomatski sukob Moskve i Beča

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Nov.2018, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VISOKI OFICIRI decenijama ŠPIJUNIRALI ZA RUSE: Nastavlja se diplomatski sukob Moskve i Beča

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je protestnu notu ambasadoru Austrije u Moskvi Johanesu Ajgneru.

To je učinjeno povodom optužbi o umešanosti bivšeg austrijskog pukovnika u špijuniranje u korist Rusije, preneo je TAS.

Ajgner je prethodno pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog insistiranja Beča na tome da su penzionisani vojni oficiri osumnjičeni za umešanost u špijunsku delatnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za Moskvu.

Austria says a recently retired military officer is suspected of having spied for Russia for almost 20 years, prompting Vienna to cancel a visit next month by Austria's foreign minister to Moscow. https://t.co/cRm23mCUks pic.twitter.com/Hh6xh9FLq3

— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) November 9, 2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu, nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe, da je jedan, u međuvremenu penzionisani pukovnik austrijske vojske, tokom svog aktivnog službovanja špijunirao 30 godina za Rusiju.

Kurc je, na vanredno zakazanoj konferenciji za štampu osudio delovanje Rusije i poručio da takvo nešto nije u redu.

Austria-Russia Spat over Espionage Allegationhttps://t.co/vTWnTY0yn2#Austria #Russia#Espionage pic.twitter.com/xufXWIJYOW

— Alwaght (@EnglishAlwaght) November 9, 2018

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je "neprijatno iznenađen" jer od Beča nije dobio zahtev za objašnjenje situacije sa penzionisanim austrijskim pukovnikom.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.