VAŽNO DA OSTANE ISTA KAO DO SADA Oglasila se Moskva nakon pretvaranja Aja Sofije u džamiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2020, 18:32

"VAŽNO DA OSTANE ISTA KAO DO SADA" Oglasila se Moskva nakon pretvaranja Aja Sofije u džamiju

Rusija ne može da se meša u unutrašnje pitanje Turske

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija zadovoljna izjavama turskih zvaničnika koji su najavili da i posle ponovnog pretvaranja nekadašnje hrišćanske bogomolje Aja Sofija u džamiju - do kojeg je došlo odlukom turskih vlasti - izgled tog zdanja neće biti izmenjen i da će ono biti dostupno svima.

- To je unutrašnje pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Republike Turske i mi u njega ne možemo da se mešamo. Za nas je važno da Aja Sofija ostane ista onakva kao što je sada, kao deo svetske kulturne baštine na listi Uneska, a da joj svi koji dođu u Tursku, turisti ili bilo ko drugi, imaju otvoren pristup. Čuli smo izjave svojih kolega i turskog predsednika (Redžepa Tajipa Erdoana) kojima obaveštavaju da će Aja Sofija pre svega biti sačuvana i da će pristup njoj biti otvoren i zadovoljni smo time - kazao je zvaničnik Kremlja ističući da Aja Sofija ima dubok sakralni značaj za sve pravoslavne hrišćane.

Aja Sofija je izgrađena u doba Vizantije i 916 godina je bila hrišćanska pravoslavna crkva. Posle pada Carigrada u ruke Osmanlija, 1453. godine, pretvorena je u džamiju, da bi po osnivanju Turske Republike odlukom sekularne vlade Kemal-paše Ataturka 1934. godine postala muzej.

Državni savet Turske poništio je odredbu kojom je Aja Sofiji svojevremeno dodeljen status muzeja, a Erdogan je potpisao uredbu kojom se muslimanima dozvoljava da se mole u tom zdanju koje sada ima status džamije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.