Usvojene sporne izmene mađarskog ustava

Izvor: RTS, 11.Mar.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene sporne izmene mađarskog ustava

Parlament usvojio niz spornih amandmana na mađarski ustav. Zbog usvojenih izmena žale predsednik Evropske komisije, generalni sekretar Saveta Evrope i predsednik Evropskog parlamenta. Upozoravaju da izmene ugrožavaju demokratiju i vladavinu zakona.

Mađarski parlament usvojio je niz spornih promena ustava, za koje su EU i Savet Evrope upozorili da bi mogli da ugroze demokratiju i vladavinu zakona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Za amandmane je glasalo 265 poslanika, 11 je bilo protiv, a 33 uzdržano, prenela je agencija MTI.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazali su, u zajedničkom saopštenju, da se postavlja pitanje da li su amandmani u skladu sa ustavnim vrednostima, evropskim pravom i standardima Saveta Evrope.

Barozo i Jagland su naveli da su "primili k znanju" usvajanje amandmana u mađarskom parlamentu, ali žale što stručnjaci u Briselu i Strazburu nisu imali prilike da analiziraju te predloge pre glasanja.

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc žali zbog usvajanja amandmana, "uprkos ozbiljnim strahovanjima da bi mogao da ugrozi demokratske standarde u zemlji".

"Nisam jedini koji je zabrinut zbog ustavnih promena i njihovih mogućih negativnih posledica po vladavinu prava i poštovanje osnovnih prava", kaže Šulc u saopšenju.

Šulc je, takođe, razočaran što mađarski premijer Viktor Orban nije poslušao njegov predlog i traži mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope pre glasanja.

Svaka članica EU mora da poštuje evropsko pravo i standarde, naglasio je Šulc.

Predsednik socijalističke grupe u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda ocenjuje da su amandmani u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrednostima, jer menjaju sistem kontrole vlade, znatno ograničavaju ovlašćenja Ustavnog suda, ograničavaju slobodu veroispovesti, kao i prava LGBT populacije.

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji rekao je novinarima u Briselu da će vlada u Budimpešti tražiti mišljenje Venecijanske komisije, savetodavnog tela SE, o amandmanu od 22 člana na 15 strana.

Martonji je, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU, poručio da je Mađarska spremna za dijalog i pregovore sa svima, u svako doba i o svemu.

Amandmani, kako je prenela mađarska agencija, između ostalog omogućavaju samo javnim medijima da prenose političke reklame u predizbornim kampanjama za nacionalni i evropski parlament, uz obavezu da sve stranke budu pođednako medijski zastupljene.

Takođe, mada beskućništvo nije kriminalizovano, vlasti imaju pravo da zabrane naseljavanje u nekim delovima javnog prostora, ali su i obavezne da obezbede smeštaj za beskućnike.

Parlamentu se dozvoljava da prizna verske organizacije kao Crkve, studenti čije školovanje finansira država moraće da rade u Mađarskoj određeni period posle diplomiranja, a ukoliko odluče da se isele iz zemlje moraće da plate troškove studiranja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.