Mađarska usvojila sporne amandmane

Izvor: B92, 11.Mar.2013, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska usvojila sporne amandmane

Budimpešta -- Mađarski parlament je danas usvojio niz spornih promena ustava, za koje su EU i Savet Evrope upozorili da bi mogli da ugroze demokratiju i vladavinu zakona.

Za amandmane je glasalo 265 poslanika, 11 je bilo protiv, a 33 uzdržano, prenela je agencija MTI.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazali su, u zajedničkom saopštenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se postavlja pitanje da li su amandmani u skladu sa ustavnim vrednostima, evropskim pravom i standardima SE.

Barozo i Jagland su naveli da su "primili k znanju" usvajanje amandmana u mađarskom parlamentu, ali su izrazili žaljenje što stručnjaci u Briselu i Strazburu nisu imali prilike da analiziraju te predloge pre glasanja.

Barozo i Jagland su naveli da su "primili k znanju" usvajanje amandmana u mađarskom parlamentu, ali su izrazili žaljenje što stručnjaci u Briselu i Strazburu nisu imali prilike da analiziraju te predloge pre glasanja.

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je žaljenje zbog usvajanja amandmana.

"Žalim što je mađarski parlament danas usvojio amandman na ustav, uprkos ozbiljnim strahovanjima da bi mogao da ugrozi demokratske standarde u zemlji", navedeno je u Šulcovom saopštenju.

"Nisam jedini koji je zabrinut zbog ustavnih promena i njihovih mogućih negativnih posledica po vladavinu prava i poštovanje osnovnih prava", dodao je Šulc.

On je, takođe, izrazio razočaranje što mađarski premijer Viktor Orban nije poslušao njegov predlog i zatražio mišljenje Venecijanske komisije SE pre glasanja.

Svaka članica EU mora da poštuje evropsko pravo i standarde, naglasio je Šulc.

Predsednik socijalističke grupe u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda ocenio je da su amandmani u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrednostima, jer menjaju sistem kontrole vlade, znatno ograničavaju ovlašćenja Ustavnog suda, ograničavaju slobodu veroispovesti, kao i prava LGBT populacije.

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji rekao je novinarima u Briselu da će vlada u Budimpešti tražiti mišljenje Venecijanske komisije, savetodavnog tela SE, o amandmanu od 22 člana na 15 strana.

Martonji je, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU, poručio da je Mađarska spremna za dijalog i pregovore sa svima, u svako doba i o svemu.

Amandmani, kako je prenela mađarska agencija, između ostalog omogućavaju samo javnim medijima da prenose političke reklame u predizbornim kampanjama za nacionalni i evropski parlament, uz obavezu da sve stranke budu pođednako medijski zastupljene.

Takođe, mada beskućništvo nije kriminalizovano, vlasti imaju pravo da zabrane naseljavanje u nekim delovima javnog prostora, ali su i obavezne da obezbede smeštaj za beskućnike.

Parlamentu se dozvoljava da prizna verske organizacije kao Crkve, studenti čije školovanje finansira država moraće da rade u Mađarskoj određeni period posle diplomiranja, a ukoliko odluče da se isele iz zemlje moraće da plate troškove studiranja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Amandman na mađarski Ustav pobuđuje strahovanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Mar.2013

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland ocenili su u ponedeljak da ustavni amandmani koje je usvojio parlament Mađarske "pobuđuju strahovanja" u pogledu poštovanja principa vladavine prava, zakonodavstva Evropske unije i evropskih standarda. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Usvojene sporne izmene mađarskog ustava

Izvor: RTS, 11.Mar.2013

Parlament usvojio niz spornih amandmana na mađarski ustav. Zbog usvojenih izmena žale predsednik Evropske komisije, generalni sekretar Saveta Evrope i predsednik Evropskog parlamenta. Upozoravaju da izmene ugrožavaju demokratiju i vladavinu zakona...Mađarski parlament usvojio je niz spornih promena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.