EU: Amandman na mađarski Ustav pobuđuje strahovanja

Izvor: Press, 11.Mar.2013, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Amandman na mađarski Ustav pobuđuje strahovanja

Parlament Mađarske je večeras velikom većinom glasova usvojio amandman zbog kojeg se demonstrira u Budimpešti a koji ukida pojedine nadležnosti Ustavnog suda i vraća na snagu neke odredbe najvišeg pravnog akta Mađarske koje je ovaj sud ukinuo.

Barozo i Jagland su u saopštenju naveli da su "primili su k znanju" rezultate večerašnjeg glasanja, ali su napomenuli da eksperti Saveta Evrope i Evropske komisije "nažalost nisu imali prilike" da detaljno prouče amandman pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << njegovog usvajanja.

Venecijanska komisija i Evropska komisija će, kako se ukazuje, sada detaljno proučiti sporni amandman, koji je već izazvao burne reakcije među pravnim ekspertima i organizacijama za ljudska prava u Mađarskoj, ali i u samoj Evropskoj uniji.

Baroso i Jagland su izrazili očekivanje da će vlasti Mađarske biti u kontaktima s evropskim institucijama kako bi se razjasnila svaka sumnja u kompatibilnost usvojenih amandmana s evropskim principima i zakonodavstvom EU.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.