Vlada pomaže početnicima u biznisu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Feb.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada pomaže početnicima u biznisu

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je program za kreditiranje početnika u biznisu u 2010. godini, vredan 2,2 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Kako se navodi u saopštenju, u prethodne tri godine zahvaljujući tim kreditima otvoreno je 6.625 firmi i zaposleno više od 21.000 ljudi. Prema programu kreditiranja, preduzetnici u 2010. godini preko Fonda za razvoj mogu da dobiju kredite za pokretanje sopstvenog biznisa u iznosu od 500.000 do 1,3 miliona dinara, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamatom od 2,5 odsto godišnje.

Rok otplate kredita je od tri do pet godina, sa periodom počeka do godinu dana, navodi se u saopštenju.

Kao obezbeđenje kredita može se koristiti ručna zaloga na opremu, menice dva kreditno sposobna žiranta, jemstvo preduzeća ili hipoteka na nepokretnosti ili zemljište.

Prednost za dobijanje kredita imaće osobe do 25 godina starosti koje su prošle obuku po programima Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Nacionalne službe za zapošljavanje i Biznis inovejšn programa (BIP).

Firme mogu da dobiju kredit od 500.000 do dva i po miliona dinara, navodi se i dodaje da će prednost u dobijanju zajmova imati preduzeća čiji osnivači imaju do 40 godina.

Za kredite ne mogu konkurisati osobe zaposlene u javnim preduzećima i državnim institucijama.

Krediti za početnike ne mogu se koristiti za programe poljoprivredne proizvodnje, kreditiranje infrastrukture, trgovine, kupovine putničkih vozila, organizovanja igara na sreću i lutrija, kao ni za pozajmice drugim licima.

Ministarstvo ekonomije četvrtu godinu za redom raspisuje program za početnike u biznisu za koji je izdvojeno milijardu dinara iz budžeta Srbije i 1,2 milijarde dinara iz naplate rata iz prethodnih godina, ističe se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Uredbu o subvencionisanju kupovine domaćih autobusa uz popust do 30 odsto.

Za taj program je iz budžeta Ministarstva ekonomije izdvojeno milijardu dinara, a cilj uredbe je pokretanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta u domaćim fabrikama koje proizvode autobuse.

Popust za kupovinu autobusa sa dizel motorom "euro 4" biće 20 odsto, dok je popust za kupovinu autobusa sa motorom "euro 4" na gas i hibridni pogon 30 odsto.

Pravo na popust prilikom kupovine novih autobusa imaće preduzetnici i firme koja imaju sedište u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Sportiš" i tokom 2010. godine

Izvor: Glas javnosti, 11.Feb.2010

Masovna takmičenja beogradskih školaraca, sabrana u sistem školskog sporta u Beogradu pod nazivom „Sportiš" održaće se i u 2010. godini, a sredstva za realizaciju, koja iznose 25.500.000 dinara, obezbediće grad Beograd..."Sportiš" je podeljen u tri kategorije - program od školskog do opštinskog...

Nastavak na Glas javnosti...

Za kreditiranje početnika u biznisu 2,2 milijarde dinara

Izvor: EMportal, 11.Feb.2010

Vlada Srbije usvojila je danas program za kreditiranje početnika u biznisu u 2010. godini, vredan 2,2 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Srbije.

Nastavak na EMportal...

Usvojen program za kreditiranje početnika

Izvor: Capital.ba, 11.Feb.2010

BEOGRAD, Vlada Srbije je danas na prijedlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja usvojila Program za povoljno kreditiranje početnika u vrijednosti od 2,2 milijarde dinara i Uredba o subvencionisanoj kupovini autobusa domaće proizvodnje, uz popust od 20 do 30 odsto. Iz ovog ministarstva je saopšteno...

Nastavak na Capital.ba...

Krediti za početnike u biznisu

Izvor: Danas, 11.Feb.2010

Vlada Srbije usvojila je juče program za kreditiranje početnika u biznisu u 2010. godini, vredan 2,2 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije. U prethodne tri godine zahvaljujući tim kreditima otvoreno je 6.625 firmi i zaposleno više od 21.000 ljudi.

Nastavak na Danas...

Krediti za početnike

Izvor: Glas javnosti, 12.Feb.2010, 07:31

BEOGRAD - Prema rečima Nebojše Ćirića, državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije, za kredite za početnike u 2010. godini izdvojeno je 2,2 milijarde dinara, od čega jedna milijarda dinara iz budžeta i 1,2 milijarde dinara po osnovu naplate rata tih kredita iz prethodnih godina...Najniži iznos...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.