Usvojene uredbe o kreditiranju početnika i kupovini autobusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2010, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene uredbe o kreditiranju početnika i kupovini autobusa

BEOGRAD - Vlada Srbije je danas, na predlog Ministarstva ekonomije, usvojila Program za povoljno kreditiranje početnika u vrednosti od 2,2 milijarde dinara, kao i Uredbu o subvencionisanoj kupovini autobusa domaće proizvodnje.

Ministarstvo ekonomije četvrtu godinu za redom raspisuje program za početnike u biznisu i za to je u ovoj godini izdvojeno ukupno 2,2 milijarde dinara, od čega milijardu dinara iz budžeta i 1,2 milijarde dinara po osnovu naplate rata iz prethodnih godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Četiri instrumenta

U predhodne tri godine zahvaljujući kreditima za početnike otvoreno je 6.625 firmi i zaposleno više od 21.000 ljudi.

Za pokretanje sopstvenog biznisa u 2010. godini preduzetnici preko Fonda za razvoj mogu dobiti veoma povoljne kredite u iznosu od 500.000 do 1,3 miliona dinara. Kamatna stopa je 2,5 odsto na godišnjem nivou, a rok otplate kredita od tri do pet godina, sa periodom počeka do godinu dana.

Za preduzetnike postoje četiri vrste instrumenata obezbeđenja ovog kredita i moraju se odlučiti za jednu. To su ili ručna zaloga na opremi, menice dva kreditno sposobna žiranta, jemstvo pravnog lica ili hipoteka prvog reda na nepokretnostima ili zemljištu.

Kada su u pitanju preduzetnici, prednost će imati osobe do 25 godina starosti koja su prošla obuku po programima Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Nacionalne službe za zapošljavanje, BIP (Business inovation program).

Kada je reč o pravnim licima, ona mogu dobiti kredit u iznosu od 500.000 do 2,5 miliona dinara, sa kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje, rokom otplate od tri do pet godina i periodom počeka do dvanaest meseci.

Instrumenti obezbeđenja za pravna lica su ili ručna zaloga na opremi do visine kredita od 1,3 miliona dinara, jemstvo pravnog lica, hipoteka prvog reda na nepokretnostima ili zemljištu, a prednost u dobijanju kredita imaće pravna lica čiji osnivači imaju do 40 godina starosti.

Za sve ove kredite ne mogu konkurisati osobe koje su u trenutku podnošenja zahteva za dobijanje kredita zaposlena na neodređeno vreme u javnim preduzećima i državnim institucijama.

Krediti za početnike ne mogu se koristiti za programe primarne poljoprivredne proizvodnje, kreditiranje infrastrukture, kreditiranje trgovine, kreditiranje kupovine putničkih vozila, kreditiranje organizovanja igara na sreću i lutrija, za pozajmice drugim licima.

Autobus na popust



Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i Uredbu Ministarstva ekonomije o podsticanju proizvodnje, prodaje i subvencionisane kupovine domaćih autobusa uz popust do 30 odsto. Za ovaj program iz budžeta Ministarstva ekonomije izdvojeno je milijardu dinara.

Cilj ove uredbe je pokretanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta u domaćim fabrikama koje proizvode autobuse. Takođe, to će biti jedinstvena prilika da gradovi u Srbiji po do sada najpovoljnijim uslovima, obnove svoje vozne parkove za javni gradski prevoz.

Popust za autobus sa dizel motorom "Euro 4" iznosi 20 odsto, a za autobus sa motorom "Euro 4" na prirodni komprimovani gas, kao i za autobus na hibridni pogon popust iznosi 30 odsto.

Pravo na popust prilikom kupovine novih autobusa imaće preduzetnici i pravna lica koja imaju registrovanu delatnost, odnosno sedište u Srbiji, a pri prvoj registraciji autobusa, u saobraćajnu dozvolu unosi se klauzula o zabrani otuđenja autobusa u roku od tri godine od dana registracije, navedeno je u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.