Kreditiranje početnika u biznisu

Izvor: S media, 11.Feb.2010, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreditiranje početnika u biznisu

Vlada Srbije usvojila je danas program za kreditiranje početnika u biznisu u 2010. godini, vredan 2,2 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, u prethodne tri godine zahvaljujući tim kreditima otvoreno je 6.625 firmi i zaposleno više od 21.000 ljudi.

Prema programu kreditiranja koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije, preduzetnici u 2010. godini preko Fonda za razvoj mogu da dobiju kredite za pokretanje sopstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biznisa u iznosu od 500.000 do 1,3 miliona dinara, sa kamatom od 2,5 odsto godišnje.

Rok otplate kredita od tri do pet godina, sa periodom počeka do godinu dana, navodi se u saopštenju.

Kao obezbedjenje kredita može se koristiti ručna zaloga na opremu, menice dva kreditno sposobna žiranta, jemstvo preduzeća ili hipoteka na nepokretnosti ili zemljište.

Prednost za dobijanje kredita imaće osobe do 25 godina starosti koje su prošle obuku po programima Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Nacionalne službe za zapošljavanje i Biznis inovejšn programa (BIP).

Firme mogu da dobiju kredit od 500.000 do 2,5 miliona dinara, navodi se i dodaje da će prednost u dobijanju zajmova imati preduzeća čiji osnivači imaju do 40 godina.

Za kredite ne mogu konkurisati osobe zaposlene u javnim preduzećima i državnim institucijama.

Krediti za početnike ne mogu se koristiti za programe poljoprivredne proizvodnje, kreditiranje infrastrukture, trgovine, kupovine putničkih vozila, organizovanja igara na sreću i lutrija, kao ni za pozajmice drugim licima.

Ministarstvo ekonomije četvrtu godinu za redom raspisuje program za početnike u biznisu za koji je izdvojeno milijardu dinara iz budžeta Srbije i 1,2 milijarde dinara iz naplate rata iz prethodnih godina, ističe se u saopštenju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.