Za start-ap kredite izdvojeno više od 2 milijarde dinara

Izvor: Blic, 12.Feb.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za start-ap kredite izdvojeno više od 2 milijarde dinara

Vlada Srbije juče je usvojila program za povoljno kreditiranje početnika u vrednosti od 2,2 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije. Za pokretanje sopstvenog biznisa u 2010. godini preduzetnici preko Fonda za razvoj mogu dobiti veoma povoljne kredite za pokretanje sopstvenog biznisa u iznosu od 500.000 do 1,3 miliona dinara. Kamatna stopa je 2,5 odsto na godišnjem nivou, a rok otplate kredita od tri do pet godina, sa periodom počeka do godinu dana.

Za preduzetnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postoje četiri vrste instrumenata obezbeđenja ovog kredita i moraju se odlučiti za jednu. To su: ili ručna zaloga na opremi, ili menice dva kreditno sposobna žiranta, ili jemstvo pravnog lica, ili hipoteka prvog reda na nepokretnostima ili zemljištu.

Kada je reč o pravnim licima, ona mogu dobiti kredit u iznosu od 500.000 do 2,5 miliona dinara, sa kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje, s rokom otplate od tri do pet godina i periodom počeka do dvanaest meseci. Instrumenti obezbeđenja za pravna lica su: ili ručna zaloga na opremi do visine kredita od 1,3 miliona dinara, ili jemstvo pravnog lica, ili hipoteka prvog reda na nepokretnostima ili zemljištu, a prednost u dobijanju kredita imaće pravna lica čiji osnivači imaju do 40 godina starosti.

Za sve ove kredite ne mogu konkurisati lica koja su u trenutku podnošenja zahteva za dobijanje kredita zaposlena na neodređeno vreme u javnim preduzećima i državnim institucijama. Krediti za početnike ne mogu se koristiti za programe primarne poljoprivredne proizvodnje, kreditiranje infrastrukture, kreditiranje trgovine, kreditiranje kupovine putničkih vozila, kreditiranje organizovanja igara na sreću i lutrija, za pozajmice drugim licima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.