Univerzitet u Beogradu među 500 najboljih u svetu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2012, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet u Beogradu među 500 najboljih u svetu

Srbiju nisu ovih dana obradovali samo olimpijci. Prvo je Univerzitet u Beogradu (UB) napredovao za čak 200 mesta na "Vebometriks" listi svetskih univerziteta (sa 716. mesta na 547.), a onda se dogodilo i ono što smo čekali gotovo deceniju: ulazak na Šangajsku listu 500 najboljih univerziteta na svetu.

Univerzitet u Beogradu napredovao za 200 mesta na "Vebometriks" listi svetskih univerziteta (sa 716. mesta na 547.)  

Ova lista, koju objavljuje Kineski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << univerzitet od 2003. godine po veoma strogim kriterijumima, najprestižnija je na svetu, a Harvard je i ove, kao i proteklih deset godina na prvom mestu.

 

Od univerziteta sa prostora bivše Jugoslavije, do sada su među prvih 500 bili Univerzitet u Ljubljani (na listi nisu bili samo 2004, 2005. i 2006. godine) i Zagrebačko sveučilište (na listu ušli prošle godine). Ovoga puta, oba ova univerziteta su postigla lošiji rezultat, a prema nezvaničnim informacijama mi smo najbolji u regionu i nalazimo se na 457. mestu.

 

Lista je objavljena u toku noći, 14. i 15. avgusta, pa je samim tim zatekla uspavanu akademsku zajednicu. U toku je raspust na univerzitetima, tako da su rektora UB Branka Kovačevića novinari Politike zatekli na pijaci u Inđiji. Kaže da je za lepu vest čuo u toku noći i da je njegova prva reakcija bila: "Ovo je jedan olimpijski rezultat!"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.