Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2018, 07:51 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Umro čuveni francuski kuvar Žoel Robišon
PARIZ - Francuski kuvar Žoel Robišon, koji sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta poseduje rekordnu 31 Mišelinovu zvezdicu, preminuo je u 73. godini od raka, piše pariski "Figaro".
Robišon je proglašen kuvarom 20. vijeka, a njegovo ime bilo je sinonim za biznis, prenosi B92.
"Žoel Robišon, šef kuhinje, vizionar s najviše zvezdica na svijetu, napustio nas je juče. Od Pariza do Šangaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svojim kulinarskim umijećem, koje je podigao na nivo umjetnosti, slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mladu generaciju kuvara", napisao je na Twitteru portparol francuske vlade Bendžamen Grivo.
Slavni Francuz proglašen je i kuvarom vijeka 1989. godine, od strane francuskog restoranskog vodiča "Gault et Millau". Ime je izgradio osamdesetih i devedesetih godina kada je gurmanstvo postalo globalno.
U Francuskoj su ga smatrali kuvarom koji se vratio autenticnoj kuhinji nakon razdoblja "nove kuhinje", piše Rojters.
"Što sam stariji, to sam svesniji proste istine - što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti", rekao je jednom Robišon i otkrio da nikada ne spaja više od tri ukusa u jelu. On je važio za perfekcionistu koji je znao da usavrši sasvim obična jela, poput krompir pirea, koji je bio njegov zaštitni znak.
Robišon je postao sinonim za biznis, jer je otvarao restorane širom svijeta - od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Tokija i Njujorka.
Nastavak na Nezavisne Novine...
Žoel Robušon, zvezda Mišelina, umro u 73. godini
Izvor: B92, 07.Avg.2018
Žoel Robušon je posedovao desetine restorana na tri kontineta i osvojio 31 Mišelinovu zvezdicu...Poznati francuski kuvar Žoel Robušon biće upamćen iz više razloga: zaradio je preko 30 Mišelinovih zvezda, napravio najbolji svetski pire krompir i bacio tanjir na mladog i "problematičnog" Gordona...