Ukrajinske snage napreduju ka Donjecku

Izvor: RTS, 18.Avg.2014, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinske snage napreduju ka Donjecku

Tokom noći, ukrajinske snage su dodatno potisnule proruske aktiviste u borbama oko Donjecka. Potpuno su okružili gradić Gorlovku i preuzeli potpunu kontrolu nad nekim manjim mestima u tom regionu. Pogođen konvoj sa izbeglicama kod Lukanska.

20.15 - U napadu ukrajinske artiljerije na mesto Kartsisk kod Donjecka, ranjeno je najmanje 27 ljudi, prenosi agencija Novorosija.

17.45 - Angela Merkel kaže da sankcije Zapada protiv Rusije "moraju da ostanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na snazi kako bi se pokazalo koliko smo ozbiljni" kada je reč o ukrajinskoj krizi, prenosi AFP.

15.55 - Komandant proruskih aktivista Andrej Purgin odbacio je navode da su njegove snage odgovorne za raketni napad na konvoj autobusa sa izbeglicama i optužio Kijev za granatiranje puteva, javlja Rojters.

14.30 - Oko 30 rudara ostalo je zarobljeno u jami rudnika u blizini Donjecka zbog nestanka struje u zoni borbi ukrajinske vojske i proruskih aktivista, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Itartas.

13.40 - EU i NATO nisu u mogućnosti da pruže vojnu podršku ukrajinskim snagama koje se bore protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, rekao je premijer Finske Aleksandar Stub za radio ILE. 

11.30 - Pogođen konvoj autobusa sa izbeglicama kod Luganska. Konvoj je pogodila raketa proruskih aktivista tokom razmene vatre, prenosi Rojters.

Vojska je saopštila da su proruski aktivisti tokom sinoćnjih borbi južno od Donjecka, u blizini sela Novokaterinivka, koristili moćni raketni sistem ruske proizvodnje "uragan", prenosi Rojters.

Premijer "Narodne Republike Donjeck" Aleksandar Zaharčenko rekao je da se aktivistima u tom delu Ukrajine danas pridružilo 14 Srba, prenosi Beta.

"Te snage koje nam dolaze, to su sve dobrovoljci. Na primer, danas nam je stiglo 14 Srba", rekao je Zaharčenko na konferenciji za novinare u Donjecku, javlja Interfaks.

To je prvi put u toku sukoba na istoku Ukrajine da je to oružje korišćeno.

Ukrajinska vojska nije saopštila da li je u najnovijim sukobima bilo ljudskih žrtava, a proruski aktivisti se još nisu oglasili tim povodom.

"Naselja Malaja Ivanivka i Andrijanivka su u potpunosti očišćene od pobunjenika. Naselje Alčevsk je sada potpuno okruženo, a Gorlovka blokirana", navodi se u saopštenju.

Gorlovka, grad sa više od 230.000 stanovnika koji je od samog početka konflikta pod kontrolom proruskih snaga, ima veliki strateški značaj pošto se nalazi veoma blizu glavnog puta koji povezuje Donjeck i Lugansk.

U međuvremenu je pogođen konvoj autobusa sa izbeglicama kod Luganska. Konvoj je pogođen raketom proruskih aktivista tokom razmene vatre, a ima žrtava, saopštio je portparol ukrajinske vojske.

"Čekamo da čujemo koliko je ljudi poginulo", rekao je portparol ukrajinske vojske za vojne operacije na istoku, prenela je agencija Rojters.

Ipak, komandant proruskih aktivista Andrej Purgin odbacio je navode da su njegove snage odgovorne za raketni napad na konvoj autobusa sa izbeglicama i optužio Kijev za granatiranje puteva.

"Ukrajinci neprestano bombarduju puteve iz aviona i raketama 'grad'. Izgleda da su sada ubili više civila, kao što su to radili i proteklih meseci. Mi nemamo kapacitete da ispalimo 'grad' na tu teritoriju", rekao je Purgin, zamenik premijera Narodne Republike Donjeck.

Za to vreme, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da očekuje da će veliki konvoj sa ruskom humanitarnom pomoći za stanovnike istočne Ukrajine uskoro ući u tu zemlju.

Svi problemi u vezi sa konvojem su uklonjeni i postignut je sporazum sa Ukrajinom i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, rekao je Lavrov.

Portparol Crvenog krsta na području gde se nalazi konvoj sa više od 200 kamiona izjavio je da se i dalje čekaju bezbednosne garancije svih strana, uključujući i ukrajinske pobunjenike.

U međuvremenu, u Berlinu su se sastali ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske. Ministri su saglasni da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini, saopštio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer posle sastanka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinske snage napreduju ka Donjecku

Izvor: RTV Pink, 18.Avg.2014

Tokom noći ukrajinske snage su dodatno potisnule proruske snage u borbama oko Donjecka. Potpuno su okružili gradić Gorlovku i preuzeli su potpunu kontrolu nad nekim manjim mestima u tom regionu. Pogođen konvoj sa izbeglicama kod Lukanska... ..Vojska je saopštila da su proruske snage tokom sinoćnjih...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.