Ukrajina, politika i religija: Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve optužen za raspirivanje mržnje i lojalnost Rusiji

Izvor: B92, 01.Apr.2023, 15:27

Ukrajina, politika i religija: Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve optužen za raspirivanje mržnje i lojalnost Rusiji

Upravniku Kijevsko-pečerske lavre određen dvomesečni kućni pritvor pod optužbom da je načinio više krivičnih dela, kako smatraju ukrajinske vlasti.

U danima kada se rešava sudbina Kijevsko-pečerske lavre, sedišta kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve, Služba bezbednosti osumnjičila je mitropolita Pavela (Lebeda) za "izazivanje verske mržnje i delovanja u odbrani agresije Rusije".

SBU je ispitala mitropolita i pretresla njegovu kuću, a sud mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom dana odredio dvomesečni kućni pritvor.

Istražne radnje se odvijaju u pozadini pokušaja vlasti u Kijevu da iz Lavre iseli Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja je do rata bila lojalna Moskovskoj patrijaršiji.

Kijevsko-pečerska lavra je jedna od najstarijih i najpoštovanijih pravoslavnih svetinja.

Pre dva dana je istekao rok koje su vlasti u Kijevu dale UPC za zakup Lavre, ali sveštenstvo i dalje odbija da je napusti.

Sveštenici kažu da vlasti nemaju nikakvog zakonskog osnova da ih isele.

Veliki broj vernika danima se okuplja u i ispred manastira Kijevo-pečerska lavra - poznatom i po istorijskim pećinama - u znak podrške tamošnjim monasima, protestujući zbog naredbe o iseljavanju.

Pavel je novinarima rekao da su mu pripadnici SBU predali obaveštenje da je osumnjičen da je načinio više krivičnih dela.

"Rekli su da sarađujem sa Rusijom i da izazivam međuversko huškanje i mržnju.

"Kažu i da sam opsovao predsednika (Vladimira Zelenskog). Nisam nikoga psovao. Izgovorio sam reči Jevanđelja da naše suze neće pasti na zemlju, već će pasti na glave onih koji su izazvali ove nemire", rekao je on.

Jutro po isticanju roka za napuštanje Lavre, mitropolit Pavel je izgovorio ove reči.

"Kažem vam, gospodine predsedniče, i celoj vašem čoporu, da naše suze neće pasti na zemlju. Pašće vam na glavu.

"Mislite da, došavši na vlast na našim leđima i našoj želji, možete ovo da nam činite.

"Ovo vam Gospod neće oprostiti, ni vama ni vašoj porodici, jer ste 220 braće izbacili na ulicu", poručio je on.

U decembru prošle godine, zbog veza sa Moskvom i Ruskom pravoslavnom crkvom, Pavelu su uvedene pojedinačne sankcije.

Vlasti su ranije optuživale UKC da je ispostava Moskve, što su crkveni zvaničnici negirali, a početkom rata su se i ogradili od postupaka Rusije.

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je da "neprijatelj danas pokušava da iskoristi crkveno okruženje da promoviše svoju propagandu i podeli ukrajinsko društvo".

"Ali nećemo mu dati nikakvu šansu", poručio je on.

Reagovala je i Srpska pravoslavna crkva, ocenjujući da se "nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, kao jedinom kanonskom i zakonitom crkvom u toj zemlji, vrši državni teror".

"Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini", navodi se u oštrom saopštenju SPC.

Ukrajinske vlasti poslednjih meseci pokušavaju da ograniče uticaj UPC u ukrajinskom društvu i da je isele iz Kijevsko-pečerske lavre, velikog manastirskog kompleksa.

Sveštenstvu UPC je još u januaru zabranjen ulazak u glavne saborne hramove gornje Lavre.

Situacija je naglo eskalirala nakon što je sa UPC raskinut zakup donje lavre u kojoj je bilo smešteno lokalno sveštenstvo.

Predstavnici UPC dobili su ultimatum da napuste teritoriju manastira pre 30. marta.

UPC je to odbila i uložila je sudu žalbu na raskid ugovora o zakupu, a vernici nekoliko dana nisu dozvonjavali članovima komisije Ministarstva kulture i informacione politike za popis i prenos državne imovine Lavre na teritoriju manastira.

Da bi obezbedilo pristup Lavri, ukrajinsko Ministarstvo kulture podnelo je tužbu.

Sada se u slučaj umešala i Služba bezbednosti Ukrajine.

Prošle godine, SBU je izvršila raciju u Lavri i drugim objektima UPC, a desetine sveštenih lica uhapšeno je pod optužbama za izdaju i saradnju sa Rusijom.

UPC, međutim, kaže da nema dokaza koji bi potkrepili optužbe.

Poslednjih godina mnogi vernici su se pridružili nezavisnoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine, dok su milioni idalje sledbenici UPC, koja se odvojila od Moskve prošlog maja posle mnogo vekova.

Najviši predstavnici Ruske pravoslavne crkve su uz predsednika Vladimira Putin a,a zapadne zemlje su na listu sankcionisanih stavile i Kirila, moskovskog patrijarha i cele Rusije.

Pogledajte fotografije ispred Kijevsko-pečerske lavre:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajina i religija: Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve optužen za

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2023

Upravnik Kijevsko-pečerske lavre saslušan na osnovu sumnji da je načinio više krivičnih dela, kako smatraju ukrajinske vlasti.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.