KCV najavljuje nastavak hirurškog ortopedskog programa za hemofiličare sa ozbiljnim oštećenjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 15:09

KCV najavljuje nastavak hirurškog ortopedskog programa za hemofiličare sa ozbiljnim oštećenjima

Na Svetski dan osoba obolelih od hemofilije, lepe vesti stižu iz Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine. Iz te zdravstvene ustanove najavljuju nastavak hirurškog ortopedskog programa za hemofiličare sa ozbiljnim oštećenjima zglobova i mišića, koja su posledica progresije bolesti, a povećan je i broj onih kojima će o trošku RFZO-a, biti dostupne inovativne terapije.

Nakon kraće pauze, multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, nastavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa ortopedskim programom za osobe sa hemofilijom, uspešnom ugradnjom proteze kolena kod mladog pacijenta.

"Više nema bolove, više nema krvarenje, popravio je kvalitet života, vratio se na radno mesto", kaže doktor Nebojša Rajić, internista-hematolog u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine.

Kvalitet života se popravio i većem broju osoba sa hemofilijom bez inhibitora, s obzirom na to da im je od prošle godine dostupan inovativni lek, koji se daje pod kožu, o trošku države.

"Do prošle godine su ga dobijali samo ti retki pacijenti koji zaista nisu imali nikakvu drugu alternativu, nego samo taj lek, a od prošle godine i nekoliko selektiranih pacijenata, a da nemaju inhibitor", ističe doktor Rajić.

Dvadesetjednogodišnji Milovan Kumović iz Novog Sada, se, poput njegovog starijeg brata, sa tom neizlečivom, naslednom bolešću zgrušavanja krvi, bori od rođenja. Inovativni lekovi za njegov tip hemofilije, doprineli su tome da mu se svakodnevica ne razlikuje bitnije od one koju imaju njegovi vršnjaci.

"Mogu srećno da kažem da ja od tada nisam imao nijedno jedino krvarenje, ja sam sada potpuno bez ikakvog opterećenja, mogu da radim maltene sve kao i ostali ljudi, naravno, ne ekstremne fizički zahtevne stvari, baš zbog tih oštećenja, ali generalno ja mogu sa sigurnošću reći da je meni sada odlično", kaže Kumović.

Sa genskom bolešću zgrušavanja krvi u Srbiji se bori više od 900 osoba, od kojih je oko 170 –oro dece, i svi oni sa velikom nadom iščekuju dan kada će i u Srbiji biti dostupna skupocena jednokratna genska terapija, koja je u svetu višestruko popravila kvalitet života pacijentima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Udruženje hemofiličara Srbije obeležava Svetski dan i nedelju hemofilije

Izvor: Danas, 17.Apr.2023

Svetski dan hemofilije (poremećaja procesa zgrušavanja krvi) obeležava se danas sa ciljem podsećanja o osnovnim karakteristikama bolesti, postavljanju dijagnoze, manifestacijama bolesti, terapijskim mogućnostima, saopštilo je Udruženja hemofiličara Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.