URS: Da li premijer najavljuje povećanje PDV-a?

Izvor: RTS, 01.Sep.2013, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS: Da li premijer najavljuje povećanje PDV-a?

Ekspoze premijera je nedorečen i ne donosi ništa novo, izuzev, možda, povećanja PDV-a, rekao je portparol URS-a Marko Selaković. URS traži da problem nastao oko "duplih" računa za struju bude hitno rešen.

Ujedinjeni regioni zatražili su od premijera Ivice Dačića da pojasni da li se iza njegovog ekspozea u Skupštini Srbije krije najava povećanja PDV-a.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije dobra vest za našu zemlju i potvrda da je njen evropski put vođen na dobar način.

Marko Selaković rekao je da je to velika šansa za Srbiju, ali i veliki izazov za rekonstruisanu vladu da tempo evropskih integracija koji je vođen u proteklih godinu dana nastavi na isti način.

Selaković smatra i da je bivša potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, sa svojim timom, u velikoj meri doprinela da Srbija od danas ima status pridruženog člana EU.

Portparol URS-a Marko Selaković rekao je, na konferenciji za novinare, da u URS-u ocenjuju da je ekspoze premijera "nedorečen i ne donosi ništa novo, izuzev, možda, povećanja PDV.

"Čitao sam ekspoze premijera Dačića i uočio da govori da će povećati namete na potrošnju. Ceo ekspoze ostaje nedorečen i ne donosi ništa novo osim što možda kroz tu najavu povećanja nameta na potrošnju Dačić najavljuje povećanje PDV-a i to je pitanje za njega - da li se iza ekspozea krije najava povećanja PDV-a", upitao je Selaković.

On je dodao da URS od Vlade očekuje da nastavi da radi, a ne da bude Vlada koja je u funkciji novih izbora, da se ne zadužuje pod nepovoljnim uslovima, da sklopi povoljna aranžman sa Svetskom bankom do kraja godine, da nastavi ravnomeran razvoj svijh regiona i gradnju regionalnih autoputeva i koridora.

Selaković je dodao i da URS od Vlade očekuje reformske zahvate u svim sferama gde je to potrebno, a pre svega u obrazovanju i restrukturiranju javnih preduzeća, da se sistemski reši pitanje gubitaša poput "Srbijagasa" ili "Galenike" i da istim tempom nastavi evropski put Srbije.

On je podsetio i na podatke Repuličkog zavoda za statistiku koji je saopšto da je u julu Srbija ostvarila rekordan izvoz od 1,1 milijardi evra, a da su glavni izvozni proizvod Srbije automobili.

To je, ocenio je Selaković, potpuni zaokret i istinska promena.

"I to što smo ostvarili ostvarili smo kao država, pre svega zahvaljujući Mlađanu Dinkiću i projektu Fijat automobili Srbija koji je doprineo da automobil ponovo postane glavni izvozni proizvod Srbije", ocenio je Selaković.

Prema njegovim rečima, životno i suštinski je važno da je Srbija ponovo počela da bazira razvoj države i privrede na izvozu, što niko ne može ospori jer cifre pokazuju da je za sedam meseci izvoz porastao 24 odsto.

Ujedinjeni regioni Srbije zatražili su danas da problem nastao oko dva računa za struju koje su građani dobili za jul bude hitno rešen i da ubuduće postoji samo jedan račun.

Selaković je ocenio da je "stanje u energetskom sektoru alarmantno" zbog čega je neophodno u najkraćem roku i najhitnije preduzeti adekvatne mere.

On je dodao da je 1. septembar uvek izazov za domaćinstva jer deca polaze u školu, ostavlja se zimnica i ljudi su se vratili sa odmora, a došlo je i do poskupljenja gasa od 4,4 odsto, što će verovatno uticati na cenu grejanja i "duplih računa za struju".

Selaković je pokazao dva računa za struju od, kako je naveo, svog komšije, gde na jednom piše da je zaduženje 17.000 dinara, a na drugom oko 4.000 dinara.

"Pogledajte apsurd - prvo čovek dobija duple račune i na njima različite iznose zaduženja, a kada ode u Elektroprivredu da to reši niko ne može tačno da mu kaže koji je iznos duga i mora da čeka u redovima. Sve i da se zna iznos duga on ne može da ga plati karticom ni trajnim nalogom u banci. Pa to nema ni u Zanzibaru", ocenio je Selaković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

URS: Vlada će povećati PDV?

Izvor: Mondo, 01.Sep.2013

URS traži od premijera Ivice Dačića da kaže da li se iza najave povećanja nameta na potrošnju koju je spomenuo u..

Nastavak na Mondo...

Nema nagoveštaja povećanja PDV-a

Izvor: Press, 01.Sep.2013

"Iza ekspozea premijera Dačića ne stoji nagoveštaj povećanja PDV, štaviše namera ove vlade je da se u narednom periodu smanje poreski nameti kako bi se omogućio dalji razvoj privrede i privreda oslobodila velikih nameta", kazao je Mali Tanjugu, povodom pitanja koje URS uputio premijeru da...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.