UDARNO! ŠOK NA BLISKOM ISTOKU! Proiranska grupa donela potpuno neočekivanu odluku?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2024, 22:12

UDARNO! ŠOK NA BLISKOM ISTOKU! Proiranska grupa donela potpuno neočekivanu odluku?!

Iračku vladu podržavaju stranke i milicije bliske Iranu

Iračka oružana grupa Kataib Hezbolah, povezana sa Iranom, objavila je obustavu svih svojih vojnih operacija protiv američkih trupa u regionu, u odluci koja ima za cilj da spreči "sramotu" iračke vlade, navodi se u saopštenju grupe.

Odluka je usledila nakon ubistva tri američka vojnika u napadu dronom u blizini granice između Jordana i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sirije - napad za koji je Pentagon rekao da ima "tragove" Kataib Hezbolaha, iako konačna procena još nije doneta.

Osnovan nakon američke invazije na Irak 2003. godine, Kataib Hezbolah je jedna od elitnih iračkih oružanih frakcija najbližih Iranu.

To je najmoćnija oružana frakcija u Islamskom otporu u Iraku, krovnoj grupi najtvrdokornijih šiitskih oružanih grupa koje su preuzele više od 150 napada na američke snage od početka rata u Gazi početkom oktobra.

, ali ne direktno od tvrdolinijaških grupa koje su pucale na američke snage, kažu zapadni i irački zvaničnici. Bagdad je osudio napade i rekao da će se regionalna eskalacija nastaviti sve dok traje rat u Gazi.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin obećao je u ponedeljak da će SAD preduzeti "sve neophodne radnje" za odbranu svojih trupa nakon smrtonosnog napada dronovima, iako je administracija predsednika Džoa Bajdena naglasila da ne želi rat sa Iranom.

(Srbija Danas/Al-Arabiya/Preneo: V.M.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žele da "spreče sramoćenje"; Irački Kataib Hezbolah obustavlja vojne operacije protiv američkih snaga

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 00:54

Irački oružana grupa povezana sa Iranom, Kataib Hezbolah saopštila je danas da suspenduje sve vojne operacije protiv američkih trupa u regionu...Kako se navodi, cilj je da se "spreči sramoćenje" iračke vlade...Odluka je usledila nakon ubistva tri američka vojnika u napadu dronom u Jurdanu, u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.