U jeku ofanzive u Ukrajini Putin putuje na godišnjicu pobede kod Staljingrada

Izvor: Beta, 02.Feb.2023, 11:02

U jeku ofanzive u Ukrajini Putin putuje na godišnjicu pobede kod Staljingrada

Ruski predsednik Vladimir Putin će u Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, danas prisustvovati proslavi 80. godišnjice sovjetske pobede kod tog grada, saopštio je Kremlj.Rusija proslavlja godišnjicu pobede u bici za Staljingrad, velikoj prekretnici u Drugom svetskom ratu i simbolu patriotizma na koji se Putin poziva u jeku ofanzive na Ukrajinu.Proslave se organizuju u vreme žestokih borbi ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u Ukrajini, skoro godinu dana od pokretanja ruske ofanzive s ciljem, kako navodi Kremlj, "demilitarizacije" i "denacifikacije" ove bivše sovjetske republike.Bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svetskom ratu, počela je 24. avgusta 1942, a završena je 2. februara 1943, kada su kapitulirale trupe nemačkog feldmaršala Fridriha Paulusa opkoljene vojnicima Crvene armije.Katastrofalni poraz Nemaca i njihovih saveznika označio je prekretnicu Drugog svetskog rata na evropskom ratištu.Bitka za Staljingrad se smatra jednom od najkrvavijih bitaka u istoriji, sa oko dva miliona žrtava na obe strane.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Putin se obratio: Rusija još jednom mora da se suprotstavi Zapadu

Izvor: B92, 02.Feb.2023

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na 80. godišnjici sovjetske pobede u Staljingradskoj bici da je nacizam u današnjem obliku velika pretnja...Kako je rekao, taj nacizam još jednom preti Rusiji i Moskva ponovo mora da se suprotstavi snagama kolektivnog Zapada...Osvrćući se na tekući sukob...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.