U Nagasakiju na godišnjicu atomskog napada odata počast žrtvama

Izvor: Beta, 09.Avg.2022, 10:19

U Nagasakiju na godišnjicu atomskog napada odata počast žrtvama

U Nagasakiju je danas na ceremoniji odata počast žrtvama američkog nuklearnog napada na taj japanski grad 9. avgusta 1945. u kojem je poginulo 74.000 ljudi.Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue je u svom govoru u Parku mira rekao da se nuklearno oružje može koristiti sve dok postoji, te da je njegovo eliminisanje jedini način da se spasi budućnost čovečanstva.Dodao je da je ruska invazija na Ukrajinu pokazala svetu da još jedan nuklearni napad nije samo briga već "opipljiva i trenutna kriza".SAD su 6. avgusta 1945. bacile prvu atomsku bombu na svetu na Hirošimu, koja je uništila grad i ubila 140.000 ljudi.Tri dana kasnije drugu bomba je bačena na Nagasaki. Japan, jedan od članica Sila Osovine, predao se 15. avgusta.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Godišnjica atomskog napada na Nagasaki

Izvor: RTS, 09.Avg.2022

Pre 77 godina bačena je atomska bomba na Nagasaki. Na komemoraciji u Japanu sve je utihnulo u 11.02, kada je bomba eksplodirala tokom Drugog svetskog rata. Preživeli u bombardovanju, premijer Kišida i predstavnici više desetina država, molili su se za mir u svetu, bez ratova i nuklearnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.