Tusk i Stoltenberg pozvali makedonske političare da iskoriste istorijsku priliku

Izvor: Beta, 01.Okt.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk i Stoltenberg pozvali makedonske političare da iskoriste istorijsku priliku

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvali su danas makedonske političare da iskoriste, kako su naveli, istorijsku priliku za pridruženje EU i NATO koju je omogućio Dogovor Atine i Skoplja iz Prespe."Dogovor o imenu izmedju Atine i Skoplja stvorio je istorijsku priliku za zemlju (Makedoniju) da se pridruži transatlantskoj i evropskoj zajednici kao ravnopravan član. To bi život ljudi u zemlji i njihove dece promenilo nabolje", naveli su Stoltenberg i Tusk u zajedničkoj izjavi.Oni su dodali da je na "jučerašnjem konsultativnom referendumu ogromna većina glasalih podržala taj put" i da je "sada u rukama političara u Skoplju da odluče o daljem putu"."Odluke koje budu donosili narednih dana i nedelja odrediće sudbinu njihove zemlje i njihovog naroda za mnoge naredne generacije. Ohrabrujemo ih da iskoriste ovu istorijsku šansu", dodali su visoki zvaničnici EU i NATO.Gradjani Makedonije izjašnjavali su se juče na konsultativnom referendumu o Dogovoru s Grčkom koji predvidja da zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za njene evroatlantske integracije.Na birališta je izašlo svega 36,91 odsto glasača, a medju njima je za sporazum s Grčkom glasalo 91,46 odsto.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk i Stoltenberg: Istorijska prilika za Makedoniju

Izvor: Danas, 01.Okt.2018

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvali su danas makedonske političare da iskoriste priliku koju im pruža sporazum Skoplja i Atine o promeni imena Makedonije. Članak Tusk i Stoltenberg: Istorijska prilika za Makedoniju se pojavljuje prvo na Dnevni...

Nastavak na Danas...

PORUKA NAKON REFERENDUMA Tusk i Stoltenberg političarima: Iskoristite istorijsku šansu

Izvor: Blic, 01.Okt.2018

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kašu će odluke koje makedonski političari donesu u narednom priodu odlučivati o dugoročnoj budućnosti njihove zemlje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.