Trampov kandidat pobedio na primarnim izborima u Pensilvaniji

Izvor: VOA, 04.Jun.2022, 11:46

Trampov kandidat pobedio na primarnim izborima u Pensilvaniji

HARISBURG - Bivši direktor hedž fonda Dejvid Mekormik izgubio je na primarnim izborima u Republikanskoj stranci od kardiohirurga i TV lica Mehmeta Oza, u trci za republikanskog kandidata za Senat. Oza inače podržava bivši predsednik Donald Tramp. Posle ponovnog brojanja glasova sa primarnih izbora održanih 17. maja, Mekormik je priznao izborni poraz u petak. "Jasno je da imamo kandidata. Pozvao sam Oza i čestitao mu na pobedi", rekao je Mekormik. Oz će se takmičiti sa demokratskim kandidatom Džonom Fetermanom za mesto u Senatu, na kongresnim izborima u novembru. Republikanci imaju priliku da u novembru preuzmu neka mesta u Senatu od demokrata i naprave većinu. Republikanac Mehmet Oz je najpoznatiji kao Doktor Oz, voditelj emsije "Šou doktora Oza". Trampova podrška u kampanji dala mu je potvrdu konzervativne orijentacije, a bivši predsednik tvrdi da Oz ima najbolje šanse da uzme senatorsko mesto u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država na izborima. Oz nema dugu istoriju u Republikanskoj stranci, ali je već 20 godina prijatelj sa Trampom. Ako bude izabran, Oz će biti ujedno i prvi muslimanski senator u SAD. Njegov protivnik, Mekormik, kritikovao je što ima dvojno državljanstvo - američko i tursko - i tvrdio kako predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost. Oz je rođen u SAD, ali je služio vojsku u Turskoj i glasao je tamo na izborima 2018. Kazao je da će se odreći turskog državljanstva ako pobedi u novembru.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trampov kandidat pobedio na primarnim izborima u Pensilvaniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2022

Bivši direktor hedž fonda Dejvid Mekormik izgubio je na primarnim izborima u Republikanskoj stranci od kardiohirurga i TV lica Mehmeta Oza, u trci za republikanskog kandidata za Senat.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.