Tramp i Duda: Na stolu - kupovina F35, jačanje vojnog prisustva SAD u Poljskoj, važna najava

Izvor: B92, 12.Jun.2019, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Duda: Na stolu - kupovina F35, jačanje vojnog prisustva SAD u Poljskoj, "važna najava"

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u Vašingtonu da razmatra premeštanje oko 2.000 dodatnih američkih vojnika u Poljsku iz Nemačke i drugih evropskih zemalja

Na sastanku s poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Beloj kući, Tramp je međutim naveo da konačna odluka o tome nije doneta.

On je rekao da SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "dugo, dugo vremena" imaju desetine hiljada vojnika stacioniranih u Nemačkoj i da će verovatno prebaciti "određen broj" tog osoblja u Poljsku "ako o tome bude postignut dogovor".

"Nismo do kraja doneli odluku. Nismo ništa okončali", rekao je Tramp novinarima pred Dudom.

Američki predsednik je kazao da je Poljska zainteresovana da kupi od SAD više od 30 borbenih aviona F-35.

Zvaničnici SAD su ove nedelje naveli da se očekuje da Tramp objavi da će poslati u Poljsku oko 1.000 dodatnih vojnika i eskadrilu bespilotnih letelica kako bi pomogao njenu samoodbranu u vreme zabrinutosti zbog vojne aktivnosti Rusije.

Poljski lideri su mesecima lobirali da SAD pošalju dodatne snage u njihovu zemlju i odranije izražavali nadu da će u Poljskoj biti formirana trajna američka baza za koju su predlagali ime "Tvrđava Tramp".

Na svom prvom sastanku s Trampom u Vašingtonu krajem 2018. godine Duda je predložio da se potroše najmanje dve milijarde dolara za uspostavljanje stalne američke vojne baze u Poljskoj.

Potpisivanje sporazuma o tome snažan je simbol za poljsku konzervativnu vladu, koja redovno osuđuje "agresivno ponašanje" Rusije, posebno nakon pripajanja Krima 2014. godine.

Američka izvršna vlast obećala je "važnu najavu".

"Ovaj sastanak je jedinstvena prilika da se naglasi jačanje naših vojnih odnosa i naša uzajamna predanost NATO-u", rekao je jedan američki zvaničnik.

Skoro 5.000 američkih vojnika već je na poljskom tlu kao deo NATO operacija.

Pentagon je do sada bio neodlučan prema ideji većeg američkog prisustva u Poljskoj, ukazujući posebno na to da prostor koji je predložila poljska vlada nije dovoljno veliki za adekvatnu obuku američkih vojnika, uključujući i artiljeriju.

NATO je povećao svoje odbrambene sposobnosti duž istočnog krila posle ruskog pripajanja Krima i uloge koju pripisuje Moskvi u sukobu u Ukrajini.

Vojne grupe su raspoređene u tri baltičke države, kao i u Poljskoj, a NATO preduzima korake da poboljša svoju sposobnost reagovanja u slučaju upada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp šalje hiljadu američkih vojnika u Poljsku

Izvor: VOA, 12.Jun.2019

Američki predsednik Donald Tramp najavio je u sredu da će Sjedinjene Države rasmestiti dodatnih hiljadu američkih vojnika u Poljskoj. Tramp je odluku o slanju vojnika objavio u Beloj kući, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom koji je rekao da je...

Nastavak na VOA...

Tramp šalje u Poljsku još 2.000 američkih vojnika

Izvor: Deutsche Welle, 13.Jun.2019, 14:47

Američki predsednik Donald Tramp najavljuje da će u Poljskoj biti raspoređeno 2.000 dodatnih američkih vojnika. To je značajan uspeh koji je poljski predsednik Andžej Duda postigao tokom posete Vašingtonu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.