Tramp šalje hiljadu američkih vojnika u Poljsku

Izvor: VOA, 12.Jun.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp šalje hiljadu američkih vojnika u Poljsku

Američki predsednik Donald Tramp najavio je u sredu da će Sjedinjene Države rasmestiti dodatnih hiljadu američkih vojnika u Poljskoj. Tramp je odluku o slanju vojnika objavio u Beloj kući, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom koji je rekao da je slanje dodatnih američkih snaga neophodno zbog ruske agresije protiv Poljske u prošlosti i da bi se učvrstile veze njegove zemlje sa zapadom. "Rusija ponovo pokazuje svoje neprijateljsko, imperijalno lice i uvek pokušava da uzme našu teritoriju", poručio je Duda. Tramp je prethodno rekao da bi novi kontigent mogao da dođe iz Nemačke, koju je optužio da izdvaja premalo novca za zajedničku odbranu NATO-a. Američki lider ipak je izrazio nadu da će Poljska, ali i Sjedinjene Države imati odlične odnose sa Rusijom. Tramp i ruski lider Vladimir Putin trebalo bi da se sastanu u Japanu za dve nedelje. Sjedinjene Države već imaju vojnike u Poljskoj, razmeštene u okviru sporazuma sa NATO-om iz 2016 godine, a u odgovoru na rusku aneksiju Krima 2014. godine. Varšava je najavila da će izdvojiti najmanje dve milijarde dolara za stalan smeštaj američkih snaga i imovine u Poljskoj. Duda je predložio da se baza zove “Fort Tramp” u čast aktuelnog američkog lidera, dok su drugi poljski zvaničnici naveli da se očekuje da to bude simobolično, a ne zvanično ime. Na pitanje novinara o bazi, Tramp je odgovorio: Samo mi je još potreban Fort Tramp. Vi biste uživali u tome”. Takođe je poručio da će objekat biti svetske klase i pozdravio odluku Poljske da kupi najnoviji model američkih borbenih aviona F-35. Tramp i Duda su u Beloj kući potpisali i zajedničku deklaraciju kojom se potvrđuje saradnja dve zemlje u oblasti odbrane. "Deklaracijom se jasno poručuje da Sjedinjene Države i Poljsku ne vezuje samo strateško partnerstvo, već i zajedničke vrednosti i ciljevi i veoma snažno i verno prijateljstvo”, rekao je američki predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom. Dve zemlje potpisale su još nekoliko sporazuma, među kojima je i produženje ugovora o tečnom prirodnom gasu.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tramp će sa poljskim predsednikom razgovarati o NATO i trgovini

Izvor: Blic, 12.Jun.2019

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom razgovarati o NATO-u i trgovini, te da će biti nastavljen dijalog o slanju snaga SAD u Poljsku.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.