Izvor: RTS, 27.Nov.2020, 08:05

Tramp: Napuštam Belu kuću ako elektori potvrde izbor Bajdena

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će napustiti Belu kuću ukoliko Elektorski koledž bude izglasao Džozefa Bajdena, izabranog predsednika i kandidata Demokratske stranke, za novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država.
Donald Tramp je u razgovoru sa novinarima tokom Dana zahvalnosti rekao da će izaći iz Bele kuće ako Bajdenovu pobedu bude potvrdio Elektorski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koledž.

"Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara. Mnogo toga - jer je utvrđena masovna prevara. Mi smo kao zemlja trećeg sveta", rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.
Aktuelni predsednik rekao je i da mu je teško da saglasi sa predviđenim izbornim ishodom pod, kako je rekao, trenutnim okolnostima, ali nije želeo da odgovori da li će prisustvovati inauguaciji izabranog predsednika Džozefa Bajdena koja bi trebalo da se održi 20. januara.
Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova - naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat.
Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega - izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.
Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze - što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.
Američke države trebalo bi do 8. decembra da potvrde rezultate glasanja, a 14. decembra trebalo bi da bude održano elektorsko glasanje.
Inauguracija Bajdena za novog predsednika SAD bi trebalo da bude održana 20. januara sledeće godine.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trump nagovestio da je spreman da napusti Belu kuću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Nov.2020

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je u petak, 27. novembra rekao da će napustiti Belu kuću ako rezultati elektorskog koledža formalno potvrde pobedu Joea Bidena kao sledećeg američkog predsednika.   "Naravno da hoću. Ali vi to znate", odgovorio je Trump na pitanje da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.