TRIPOLI U PLAMENU: Krvavi sukobi zaraćenih strana u Libiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2020, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRIPOLI U PLAMENU: Krvavi sukobi zaraćenih strana u Libiji

Tripolijem odjekuju eksplozije, a oblaci crnog dima kuljaju sa lokacija u neposrednoj blizini aerodroma Mitiga koji je pod kontrolom vlade.

Bombardovanje libijske prestonice Tripolija danas je intenzivirano zbog čega je prinudno evakuisan deo pacijenata iz bolnice nedaleko od jedinog preostalog otvorenog aerodroma.

Novinaru Rojtersa građani Tripolija su rekli da je današnje bombardovanje jedno od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najtežih od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre postignutog u januaru.

Gradom odjekuju eksplozije, a oblaci crnog dima kuljaju sa lokacija u neposrednoj blizini aerodroma Mitiga koji je pod kontrolom vlade.

Oružani sukobi između Libijske nacionalne armije (LNA), koja se nalazi na istoku zemlje, a koju predvodi Kalifa Haftar i međunarodno priznate Vlade nacionalnog dogovora (VND) u Tripoliju rasplamsavaju se dok UN nastoje da održe mirovne pregovore u Ženevi.

Zbog granatiranja aerodroma Mitiga nekoliko dana se satima obustavlja vazdušni saobraćaj, a na jednom hangaru danas se mogu videti nova oštećenja.

Gradsko veće kvarta Abu Salim u Tripoliju postavilo je na Fejsbuku fotografije kuća oštećenih u granatiranjima uz komentar da su jedna žena i dete odvedeni u bolnicu.

LNA podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok Turska i združene borbene jedinice iz Sirije pružaju podršku VND.

Poslednji talas kontinuiranih sukoba koji sa prekidima traju od rušenja Gadafijevog režima 2011. godine, pokrenuo je Haftar prošlogodišnjim napadima na Tripoli.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pojačano bombardovanje Tripolija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2020

Pojačano je bombardovanje glavnog grada Libije, Tripolija u petak 28. februara zbog čega su prinudno evakuisani pacijenti jedne bolnice u neposrednoj blizini jedinog preostalog aerodrome. Oružani sukobi između Libijske nacionalne armije (LNA), koja je na istoku države, a koju predvodi penzionisani...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.