Izvor: RTS, 31.Jul.2022, 20:27

Sve spremno za konstitutivnu sednicu Skupštine – debituje 117 poslanika, manje od 40 odsto žena

U Skupštini Srbije su završene pripreme pred konstitutivnu sednicu. Dogovoreno je da budući saziv ima sedam potpredsednika, tri iz opozicije. Prema odluci predsedništva Srpske napredne stranke, kandidat za predsednika parlamenta je Vladimir Orlić.
Na izborima 3. aprila, za mesta u parlamentu takmičilo se 18 lista, a 12 je osvojilo mandate, što znači da će, u odnosu na prethodni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saziv, na poslaničkim klupama biti pet izbornih lista više.

Prva sednica novog saziva Skupštine Srbije počeće u ponedeljak u 10 časova. U skupštinskim klupama, ubedljivo najviše poslanika biće sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 120.
Sa opozicione liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" dolazi 38 poslanika. Lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije" imaće 31 poslanika. Koalicija "Nada" osvojila je 15 mandata.
Neophodni cenzus od tri odsto prešli su i koalicija "Moramo", i imaće 12 poslanika, Patriotski blok 10, kao i "Zavetnici". Manjinske liste, Savez vojvođanskih Mađara - šest, Muftijin amanet - tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jednog poslanika.
Geografski, najviše poslanika dolazi iz Beogrda - 105. Južnobački okrug predstavljaće 30 poslanika, Raški 13. Samo po jednog poslanika imaće Borski, Pećki i Toplički okrug, a bez predstavnika su Kosovsko-pomoravski i Prizrenski.
Računica je da jedan "beogradski" poslanik zastupa 16.138 građana, dok, na primer, poslanik iz Bora predstavlja gotvo 110.000 ljudi.
U poslaničkim klupama najviše pravnika i ekonomista U novom sazivu nije postignut cilj da 40 odsto mesta u Parlamentu zauzmu žene. Doduše, blizu je - biće 38,4 odsto žena i 61,6 odsto muškaraca.
Najveće odstupanje imaju manjinske liste - Muftijin amanet, Zajedno za Vojvodinu i Koalicija Albanaca doline, sva mesta su pripala muškarcima. Kod liste koja nosi najveći broj poslanika - "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" odnos je 60:40 u korist muškaraca.
Organizacija Otvoreni parlament izračunala je i da će u poslaničkim klupama biti najviše pravnika i ekonomista, zatim prosvetnih radnika. Dvocifren je i broj inženjera, medicinara, politikologa, menadžera, umetnika. Manje je sportista, novinara, naučnika, a 13 je penzionera i dvoje studenata.
Prosečno u novom sazivu poslanik ima 47 godina, 14 poslanika i poslanica mlađi su od 30 godina. Najstariji je Vladeta Janković sa 84 godine, dok najmlađi Nikola Bokan ima 23.
Iako može doći do odstupanja, ako se neki poslanici odreknu mandata, u Skupštini će debitovati 117 poslanika. Iskustvo u skupštinskim polemimika imaju 132 poslanika, čak 105 ih je bilo i u prethodnom skupštinskom sazivu.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Desna“ opozicija zadovoljna preraspodelom u parlamentu, „leva“ relativno ili ne vidi zasluge vlasti

Izvor: Danas, 01.Avg.2022, 07:00

U novom sazivu Narodne Skupštine Srbije, čija je konstitutivna sednica zakazana za danas, predsednik parlamenta mogao bi da bude naprednjak Vladimir Orlić, kojeg je SNS predložila kao kandidata, Skupština bi trebalo da ima sedam potpredsednika – od čega tri iz redova opozicije, dok bi opoziciji...

Nastavak na Danas...

Orlić: Za dijalog uvek potrebna volja dve strane, sve želje svima ispunjene

Izvor: RTS, 01.Avg.2022

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Vladimir Orlić kaže za RTS pred konstitutivnu sednicu parlamenta da je za dijalog uvek potrebna volja dve strane. Ističe da su sve želje svim parlamentarnim strankama ispunjene i da će potpredsednike imati i oni koji su to želeli, ali, kako kaže,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.