Sve manje šanse za Albaniju i Severnu Makedoniju

Izvor: B92, 02.Dec.2020, 17:41

"Sve manje šanse za Albaniju i Severnu Makedoniju"

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da su sve manje šanse da Albanija i Severna Makedonija do kraja godine dobiju pregovaračke okvire za EU.

„Još uvek se nadam, ali nažalost sve je manje izvesno da ove godine možemo usvojiti pregovaračke okvire”, rekao je Varhelji u EP tokom rasprave o situaciji na Zapadnom Balkanu, 25 godina nakon Dejtona.

Naveo je da Evropska komisija i nemačko predsedavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU i dalje rade sa zemljma članicama u pokušaju pronalaska rešenja za novi evrointegracioni korak Skoplja i Tirane.

On je naveo da Severna Makedonija ”mora da uloži dodatne napore da izađe u susret zabrinutostima Bugarske“, kako bi se našlo rešenje koje je prihvatljivo obema zemljama.

Bugarska zbog nesuglasica oko nacionalnog i kultunog identiteta Severne Makedonije trenutno blokira Skoplje na putu ka otvranju prvih pregovarčkih poglavlja.

Sa druge starne, pojedine zemlje članice, na čelu sa Holandijom i Francusko, smatraju da Albanija nije postigla dovoljan nivo reformi u ključnoj oblasti vladavine prava da bi joj se dalo ”zelo svetlo” za pregovarački okvir.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Varhelyi pesimista da će Skoplje i Tirana u 2020. otvoriti pregovore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Dec.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) je upozorio da su sve manje šanse da Severna Makedonija i Albanija otpočnu pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU) ove godine. "Nadam se ali, nažalost, sve je manje izvesno da ove godine možemo usvojiti pregovaračke okvire. U tom smislu,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.