Dostupni linkovi

Varhelyi pesimista da će Skoplje i Tirana u 2020. otvoriti pregovore


Zastava Albanije, EU i Severne Makedonije u Skoplju, februar 2020.
Zastava Albanije, EU i Severne Makedonije u Skoplju, februar 2020.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) je upozorio da su sve manje šanse da Severna Makedonija i Albanija otpočnu pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU) ove godine.

"Nadam se ali, nažalost, sve je manje izvesno da ove godine možemo usvojiti pregovaračke okvire. U tom smislu, ulažemo napore sa njemačkim predsedavanjem Saveta EU", izjavio je Varhelyi.

On je govorio u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) gde je upozorio da u nedostatku rešenja za otvaranje pregovora "EU rizikuje da ne bude verodostojna u ispunjavanju obećanja koje je dala kada smo odlučili da otvorimo pregovore sa tim zemljama".

EU je u martu jednoglasno odobrila otvaranje pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom s ciljem da se prvi susret održi u decembru ove godine.

Međutim, Bugarska od septembra blokira donošenje odluke uslovljavajući početak ovog procesa rešavanjem bilateralnog spora sa zvaničnim Skopljem.

Evropski komesar Oliver Varhelyi je tražio od Severne Makedonije da uloži dodatne napore i da "izađe u susret zabrinutostima Bugarske" kako bi se našlo rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

On je ocenio da je ovo pitanje političke volje, angažovanja i odlučnosti, te je izneo spremnost Evropske komisije da pomogne u pronalasku rešenja.

Poslednji ovogodišnji sastanak Saveta opštih poslova EU, gde bi trebalo da se odobri otvaranje pregovora, biće održan 8. decembra.

Međutim, pre ovog sastanka neophodno je postići saglasnost među svim državama članicama kako bi se obavile pripreme za sastanak i posle toga održavanje međuvladine konferencije, kojom se formalno otvaraju pregovori o članstvu.

Severna Makedonija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU od 2005. godine, a 2009. je dobila zeleno svetlo od Komisije da može otvoriti pristupne pregovore.

Celu dekadu država je bila blokirana od susedne Grčke koja je početak ovog procesa uslovljavala rešavanjem spora o imenu.

Postizanjem Prespanskog sporazuma 2018. godine uklonjena je, kako se tada mislilo, i poslednja politička blokada.

Potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Između Bugarske i Severne Makedonije već dugo traje rasprava o nazivu makedonskog jezika a, između ostalog, Bugarska odbija da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin "makedonski jezik". Međutim, prigovori zvanične Sofije su izašli na površinu tek ove jeseni, kada je trebalo da se države EU usaglase o pregovaračkom okviru.

Ne propustite da pročitate:

XS
SM
MD
LG