Izvor: Blic, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbina radnika i fabrike u rukama suda

Sudbina radnika i fabrike u rukama suda

ČAČAK - Radnici Fabrike reznog alata (FRA), nekadašnjeg giganta metalske industrije u Srbiji, poslednja dva meseca pomno prate događanja u čačanskom Okružnom sudu, gde je pokrenuta istraga protiv četiri osobe zbog sumnje u umešanost u aferu oko prodaje dela imovine fabrike i nezakonite naplate i raspolaganja novcem od prodaje, a koji je bio namenjen za vansudsko poravnanje radnika i preduzeća.

Za vansudsko poravnanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjasnilo se oko 2.600 od ukupno 2.870 radnika FRA. Svakom od tih radnika fabrika je za razliku zarade koje nisu isplaćivane po pojedinačnom kolektivnom ugovoru od 1997. do 2001. dužna da nadoknadi u proseku oko 500.000 dinara. Međutim, njima je isplaćeno u proseku svega od 10.000 do 20.000 dinara. U drugoj manjoj grupi je oko 270 radnika koji nisu pristali na vansudsko poravnanje i njima nije plaćeno ništa. Fabrika radnicima, sadašnjim i bivšim, duguje više od 30 miliona evra u šta spadaju osnovni dug, kamate i doprinosi. Prema proceni veštaka, kapital FRA iznosi svega 7,9 miliona evra. Zato je većina radnika i pristala na vansudsko poravnanje. Radnici su dobili mrvice, a advokati za honorare lavovski deo novca namenjen za poravnanje.

Osim Ljubice Marić, čačanskog advokata, koja je u sporu sa preduzećem zastupala oko 900 radnika za dug preduzeća, za sada su se iza brave našli Velimir Drobnjak, generalni direktor preduzeća, i Milan Ranković, direktor AUR-a, koji je bio predsednik UO u vreme prodaje imovine. Istraga je pokrenuta i protiv Boža Markovića, poslovođe u jednom delu preduzeća, koji je bio predsednik komisije za prodaju. Sva trojica se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj, a zbog prevare, pronevere u pomaganju i zloupotrebe poverenja predstoji saslušanje još 16 advokata i jednog sudskog veštaka.

Prema mišljenju mnogih, sudbina duga radnika, ali i preduzeća zavisiće od ishoda sudske istrage, eventualne optužnice i toka suđenja.

Sadašnja afera je pokrenula mnoge stare priče o sumnjama u brojne ranije mahinacije odgovornih u preduzeću. I dok jedni spas vide u prodaji fabrike zainteresovanom kupcu iz Češke, drugi su mišljenja da će se situacija promeniti samo uvođenjem stečaja.

Milorad Piper, član Inicijativnog odbora za zaštitu akcionara FRA, koji je pre dve godine ostao bez posla kao tehnološki višak, kaže da se sud previše bavi sadašnjom aferom i da se zaboravlja da oko 270 radnika nije potpisalo poravnanje. On napominje da je Inicijatvni odbor više puta iznosio sumnje o rasprodaji fabričke imovine u bescenje, a da se ne zna gde je taj novac završio.

- Mnogi iz fabrike bili su uključeni u mahinacije i nastojaćemo da se i njihova imena nađu u sudu. Mi koji nismo potpisali poravnanje nećemo odustati od svojih para - kaže Piper.

Milan Milićević, predsednik Sindikata 'Solidarnost', kaže da je, posle 30 godina rada u fabrici, pre dve godine ostao bez posla samo zato što je ukazivao šta će se sa fabrikom dogoditi.

- Neposredno pre prodaje imovine poslao sam Trgovinskom sudu zahtev da se stavi zabrana. Tada sam rekao da će sav novac od prodaje otići advokatima, a ne radnicima. I to se i dogodilo - kaže Milićević, koji smatra da samo stečaj i dovođenje novog rukovodstva može spasti fabriku i uposliti oko 1.100 preostalih radnika.

Dragan Kolarević, predsednik Sindikata 'Nezavisnost' u FRA, kaže da su ranije i policiji i sudu dostavljali dokumentaciju o zloupotrebama i mahinacijama, ali da do sada nije niko odgovarao.

- Iz preduzeća su svojevremeno nestali ureznici vrednosti oko 150 miliona dinara. Za to nikada niko nije odgovarao. Sporna je i prodaja dela fabrike u Novom Pazaru - napominje Kolarević, ističući da su ovo samo neki od 'slučajeva'.

- Sporovi radnika sa preduzećem trajali su u sudu i više od pet godina, da bi se na kraju išlo na vansudsko poravnanje. Ukazivali smo rukovodstvu na to da je bolje da se napravi dogovor bez advokata i suda, jer bismo mi sigurno više dobili, a fabrika bi manje izgubila - kaže Kolarević, uz tvrdnju da je samo na sudske i advokatske troškove do sada otišla jedna trećina uglavnom najboljeg dela fabrike.

- Mnogi radnici sumnjaju da će uspeti da naplate svoj dug, ali nam je stalo da se sve najzad iznese na čistinu. U suprotnom, fabrika će se ugasiti - smatra Kolarević. Vesna Trtović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.