Strah od ekstremizma u Siriji

Izvor: RTS, 21.Jul.2013, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od ekstremizma u Siriji

Islamski ekstremisti iz Dagestana bore se u redovima sirijskih pobunjenika, upozorava lider te republike sa Kavkaza. I britanski premijer Dejvid Kameron ističe da u Siriji ima previše ekstremizma, ali da umerene snage zaslužuju podršku. Žestoke borbe između pobunjenika i vladinih snaga za kontrolu nad Alepom.

Lider ruske republike Dagestan na Kavkazu rekao je da se islamski ekstremisti iz te republike bore u redovima sirijskih pobunjenika i da mogu dodatno da destabilizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovaj region kada se vrate kućama.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao da se sirijski konflikt na terenu "nalazi u ćorsokaku", iako su režimske snage ojačale u proteklih par meseci, i da treba nastaviti s međunarodnom inicijativom da se pronađe rešenje za sukob.

Kameron je izjavio za Bi-Bi-Si da među opozicijom ima "previše ekstremizma", ali da umerene grupe još zaslužuju podršku.

Šef britanske vlade smatra da je dužnost Britanije da podrži one koji se zalažu za "demokratsku, slobodnu i pluralističku" Siriju.

"Imamo problem s delom opozicije koja je ekstremna. Ali to nije razlog da zabijemo glavu u pesak i ništa ne preduzimamo", smatra britanski premijer.

Vršilac dužnosti predsednika Dagestana Ramazan Abdulatipov zatražio je od lokalnih vlasti da spreče "izvoz ekstremista" i onemoguće islamistima da zbog borbi u Siriji napuštaju Rusiju, preneo je AP.

Moskva koja je ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, sprečava uvođenje sankcija protiv njegovog režima u UN i snabdeva ga oružjem i pored građanskog rata koji je odneo, kako tvrdi zapad, već 100.000 života od marta 2011. godine, navodi američka agencija.

Neki posmatrači su izrazili zabrinutost da bi ekstremisti s Kavkaza mogli da ugroze i održavanje Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju.

U Siriji se vode borbe između pobunjenika i vladinih snaga oko međunarodnog aerodroma u Alepu i obližnje vazduhoplovne baze. Borbe za kontrolu nad ovim podeljenim gradom između dve strane ušle su u drugu godinu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da se žestoke brobe vode oko međunarodnog aerodroma i vazduhoplovne baze Nairab, kao i za kontrolu distrikta Sulejman Halabi, nekada poslovnog centra Alepa.

Pobunjenici su pre godinu dana prvi put ušli u neke delove grada, ali od tada obe strane čvrsto drže svoje pozicije u podeljenom gradu koji su stanovnici masovno napustili.

Provladin list "Al-Vatan" napao je pobunjenike u Alepu rekavši da "nisu uspeli da ostvare svoj cilj preuzimanja kontrole nad sirijskim glavnim komercijalnim centrom".

Tokom godine opozicija su vodila teške borbe da bi zauzela aerodrom u bazi kod Alepa i tako sprečila vladino vazduhoplovstvo da bombarduje delove koje drže pobunjenici.

Međunarodni aerodorom je od januara zatvoren.

Opservatorija je saopštila da je u borbama na prilazima Damasku, u Adri, ubijen jedan oficir elitne Republikanske garde.

Državna agencija SANA je sa svoje strane saopštila da je vojska "zarobila nekoliko terorista sa Al-Nusra fronta, zapadno od Adre, od kojih su neki strani državljani".

Današnji sukobi usledili su nakon što je Opservatorija, sa sedištem u Londonu, saopštila da je juče širom Sirije poginulo 109 ljudi i da se ukupan broj poginulih u već 28 meseci građanskog rata povećao na 100.000, preneo je AFP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islamisti iz Rusije pomažu sirijskim pobunjenicima

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jul.2013

Šef ruske republike Dagestan Ramazan Abdulatipov izjavio je danas da se lokalni islamistički ekstremisti bore na strani sirijskih pobunjenika i da bi mogli da izazovu dalju destabilizaciju u Dagestanu kada se vrate. ..Sirijski pobunjenici imaju pomoć od dobrovoljaca iz Dagestana  .. ..Vršilac dužnosti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.