Stefanović s predstavnicima NATO-a o situaciji na Kosovu

Izvor: Blic, 01.Okt.2012, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović s predstavnicima NATO-a o situaciji na Kosovu

Presednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa članovima Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti Parlamentarne skupštine NATO-a, koju je predvodio lord Tomas Majkl Džopling, o sutuaciji na Kosovu, saopšteno je iz Skupštine.

"Članove delegacije zanimao je čitav niz pitanja koja su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa civilnim aspektom bezbednosti Severno-atlantskog vojnog saveza", navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsednika Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je naglašeno da je delegaciju NATO-a, pre svega, zanimala situacija na Kosovu i tenzije i da su naglasili činjenicu da je njihova delegacija sastavljena od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Lord Džopling je želeo da od predsednika Narodne skupštine sazna i nešto više o evropskim aspiracijama Srbije, o odnosima Srbije sa zemljama u regionu i o ekonomskoj situaciji u našoj zemlji.

"Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović obavestio je članove delegacije o činjenici da je aktuelna vlada nasledila budžetski deficit od 2,2 milijarde evra, što ne uključuje u međuvremenu prispele obaveze po različitim osnovama", navedeno je u saopštenju.

Stefanović je, kako se ističe u saopštenju, naglasio da je aktuelna vlada iznela u javnost obim krize i realnu ekonomsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi, uvodeći mere koje će do kraja godine biti usmerene na zaustavljanje dalje ekonomske propasti.

"Novi sistemski zakoni, pre svega, Zakon o javnim nabavkama, borba protiv korupcije i nulta tolerancija, trebalo bi da obezbede bolje uslove za oporavak ekonomije i investicija", naglasio je Stefanović.

U saopštenju se navodi da je predsednik Skupštine istakao da bi reforma pravosuđa, ali i odgovornost onih koji su krali državni novac, a ne progon političkih neistomišljenika , uz nastavak reforme pravosuđa i jačanje nezavisnosti sudstva, trebalo da omoguće i brže evrointegracije Srbije.

Po pitanju KiM, predsednik Narodne skupštine informisao je delegaciju NATO-a o teškom položaju Srba i drugih nealbanaca. On je, kako je saopšteno, zatražio da NATO, koji je u statusno neutralnoj ulozi, posebnu pažnju obrati na provokacije koje dolaze iz Prištine i incidente koji, po pravilu, uvek eskaliraju pred ili za vreme međunarodnih aktivnosti vezanih za KiM, odnosno u vreme kada Priština obeležava "značajne datume".

U pitanjima regionalne saradnje, smatra predsednik Narodne skupštine, trebalo bi da se svi okrenemo saradnji i dogovoru.

Stefanović je izneo svoje utiske sa bilateralnih susreta koji je u Savetu Evrope u Strazburu imao sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Crne Gore i ocenio ih je kao značajne korake koji će u budućnosti dovesti do još značajnije saradnje.

Povezane vesti: Stefanović: Nikolić će uskoro izložiti plan za Kosovo Generalni sekretar NATO i predsednik Albanije se složili da nema podele Kosova Ahtisari: EU će i dalje kontrolisati nezavisnost KiM Stefanović i Stoidis: Srbija i Grčka neće menjati politiku prema KiM "Volstrit žurnal": Eštonova planira da se uključi u dijalog
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zadovoljni ulogom Srbije u Partnerstvu za mir

Izvor: Danas, 02.Okt.2012, 19:44

NATO je zadovoljan učešćem Srbije u Partnerstvu za mir, kroz koji unapređujemo saradnju, a tema eventualnog članstva vaše zemlje u Alijansi je pre svega pitanje za vlasti u Beogradu, ističe u razgovoru za Danas lord Tomas Majkl Džopling, predsednik Odbora za civilnu dimenziju Parlamentarne skupštine...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.