NATO je zadovoljan učešćem Srbije u Partnerstvu za mir, kroz koji unapređujemo saradnju, a tema eventualnog članstva vaše zemlje u Alijansi je pre svega pitanje za vlasti u Beogradu, ističe u razgovoru za Danas lord Tomas Majkl Džopling, predsednik Odbora za civilnu dimenziju Parlamentarne skupštine NATO, čija je delegacija u ponedeljak posetila Beograd i razgovarala s visokim državnim zvaničnicima i predstavnicima Narodne skupštine.


Lord Džopling precizira da se saradnja ove organizacije i Srbije odvija i u Parlamentarnoj skupštini Alijanse, gde je prisutna delegacija srpskog parlamenta, dok u Beogradu „ne vidi ambiciju da Srbija u bliskoj budućnosti postane punopravna članica NATO“. “Znamo da većina građana Srbije ne želi da njihova zemlja bude član NATO, ali vreme leči sve rane”, naglašava sagovornik Danasa.

On ujedno podseća da pripadnici Vojske Srbije učestvuju u nekoliko vojnih misija EU, kao što su obuka bezbednosnih snaga u Ugandi i operacija u Somaliji.

Kako kaže, glavna tema razgovora s vlastima u Beogradu bilo je pitanje Kosova. „U Srbiju smo došli kako bismo saznali kakva je politička atmosfera i s kojim pitanjima se zvanični Beograd suočava, s akcentom na kosovsko pitanje. Mi predstavljamo zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, ali pozdravljamo dijalog Beograda i Prištine, jer je to jedini način da se konflikti razreše”, navodi lord Džopling.

Što se tiče uloge Srbije u regionu, on smatra da je ona veoma važna, ali naglašava da problemi sa susednim zemljama i dalje postoje, misleći na Republiku Srpsku koja, kako kaže, prouzrokuje teškoće u Bosni i Hercegovini. “Srbija može da donese stabilnost u regionu, ako to pokuša”, ukazuje Tomas Majkl Džopling.

Poseta Kosovu

Nakon posete Beogradu, delegacija Parlamentarne skupštine NATO otputovala je juče na Kosovo, gde je na prelazu sa Srbijom trebalo da razgovara sa srpskim, a potom i kosovskim predstavnicima. Lord Džopling nam je rekao da će sutra u Prištini ceo dan imati sastanke s kosovskim zvaničnicima, posle čega će poseta biti završena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari