Srbija visoko rangirana po transparentnosti u izvoza oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2020, 13:53

Srbija visoko rangirana po transparentnosti u izvoza oružja

Sve dozvole za izvoz naoružanja izdate su jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja - MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i nikada se nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi, ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da je Srbija godinama visoko rangirana po transparentnosti u izvozu oružja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ljajić je to naveo u izjavi za javnost povodom učestalih i, kako kaže, zlonamernih i paušalnih optužbi Marinike Tepić, u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme.

Ministar je naveo da je, prema podacima međunarodne organizacije " Small Arms Survey ", Srbija godinama unazad visoko rangirana po transparentnosti u izvozu naoružanja.

U tom smislu, izneo je podatke da je Srbija 2017. godine delila 3. i 4. mesto u svetu sa Holandijom (iza Nemačke i Švajcarske), u 2018. godini je bila na 5. poziciji, a u 2019. deli 4. i 5. mesto sa Velikom Britanijom (Iza Nemačke, Švajcarske i Holandije).

Takođe, naveo je da je Srbija rangirana daleko ispred ostalih država regiona, ispred Hrvatske koja je na 20. mestu, ili Rumunije na 12, i većine drugih država članica EU, primera radi Austrije na 21. mestu, Belgije na 14. ili Francuske na 15. mestu.

Ljajić je rekao i da je od 2015. godine do danas izdato ukupno 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, što ne znači i da su sve dozvole realizovane.

U tom periodu Srbija je izvozila naoružanje i vojnu opremu u 113 zemalja, a najveći broj dozvola izdat je za izvoz u Bugarsku (179), BiH (151), SAD (143), Saudijsku Arabiju (139), dodao je Ljajić.

Ministar je naglasio da su sve dozvole za izvoz izdate jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja (MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova).

"Nikada se nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, bilo kog od ovih organa, kao što se i nikada nije desilo da se odbije bilo koja firma, ukoliko ima sve potrebne saglasnosti. I svako ko je zainteresovan može da dođe i da ostvari uvid u podatke i činjenice koje iznosim", rekao je Ljajić.

Dodao je da je u tom periodu ukupno odbijeno 29 zahteva za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme, dok je na današnji dan registrovano je ukupno 240 privrednih subjekata koji se bave ovom delatnošću, u posebnom registru koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Što se tiče izvoza u Jermeniju, Ljajić je naveo da je on počeo 2017. godine, i od tada do danas, za izvoz u tu zemlju izdato je ukupno 19 dozvola u vrednosti od 33 miliona evra, od čega je realizovano oko 20 miliona.

Za izvoz u ovu zemlju u navedenom periodu odbijen je jedan zahtev za izdavanje dozvole, dodao je on.

Kako je naveo, od ukupnog broja izdatih dozvola za Jermeniju, 15 je izdato privrednom društvu " Vectura trans", tri privrednom društvu „Partizan tech " i jedna kompaniji „Zastava oružje".

Preduzeću "Zastava oružje" dozvola je izdata prošle godine, sa vrednošću izvoza od 120 hiljada evra.

"Kao što sam i ranije govorio, izvoz oružja u Jermeniju, u formalno pravnom smislu, apsolutno nije protivzakonit, zato što ta zemlja nije pod bilo kakvim multilateralnim sankcijama (UN, EU, OEBS). Ali, svakako se slažem, i to sam više puta ponovio, da moramo ubuduće da vodimo računa da ne narušimo prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, državom sa kojom imamo odlične i političke i ekonomske veze", rekao je Ljajić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (S SP) Marinika Tepić juče je rekla da je uputila pismo Ministarstvu trgovine u kojem traži odgovore kojim je privatnim trgovcima oružja ministarstvo dalo dozvolu za izvoz u Jermeniju.

Tepić je rekla da ministar prikriva osobu i firmu preko koje je izvezeno srpsko oružje u Jermeniju.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oglasio se ministar Ljajić povodom zlonamernih optužbi: Srbija je visoko rangirana po TRANSPARENTNOSTI U IZVOZU ORUŽJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2020

Od 2015. godine do danas izdato ukupno 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme..Sve dozvole za izvoz naoružanja izdate su jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja - MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i nikada se nije desilo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.