Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2020, 13:35

Ljajić: Od 2015. izdato 2.589 dozvola za izvoz oružja, 19 za Jermeniju

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić danas je izjavio da je u transparentnom postupku od 2015. godine do danas izdato 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme i to jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja - Ministarstvo unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova.

Ljajić je reagujući, kako je rekao na "učestale, zlonamerne i paušalne optužbe koje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iznosi narodna poslanica Marinika Tepić, u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme", kazao da se nikada nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, bilo kog od tih organa, kao što se i nikada nije desilo da se odbije bilo koja firma, ukoliko ima sve potrebne saglasnosti.

Svako ko je zainteresovan te podatke po rečima ministra može da proveri.

Kako je dodao, sve dobijene dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme nisu realizovane.

Srbija je izvozila naoružanje i vojnu opremu u 113 zemalja, a najveći broj dozvola izdat je za izvoz u Bugarsku (179), BiH (151), SAD (143), Saudijsku Arabiju (139).

Ljajić je istakao da je prema podacima međunarodne organizacije "Small Arms Survey" Srbija godinama unazad visoko rangirana po transparentnosti u izvozu naoružanja.

Tako je u 2017. godini delila 3. i 4. mesto u svetu sa Holandijom (iza Nemačke i Švajcarske), u 2018. godini je bila na 5. poziciji, a u 2019. delila 4. i 5. mesto sa Velikom Britanijom (iza Nemačke, Švajcarske i Holandije).

"Napominjem da je Srbija rangirana daleko ispred ostalih država regiona. Primera radi Hrvatska je na 20. mestu, Rumunija na 12, ali i većine drugih država članica EU. Tako je Austrija na 21. mestu, Belgija na 14. a Francuska na 15. mestu", naveo je Ljajić.

Dodao je da je od 2015. godine odbijeno 29 zahteva za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme.

U Srbiji je sada registrovano 240 firmi koje se bave izvozom i uvozom naoružanja i vojne opreme, u posebnom registru koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Govoreći o izvozu oružja i vojne opreme u Jermeniju, Ljajić je rekao da je taj posao počeo 2017. godine, i od tada do danas izdato je 19 dozvola u vrednosti od 33 miliona evra, od čega je realizovano oko 20 miliona, a da je odbijen jedan zahtev za izdavanje dozvole.

Od ukupnog broja izdatih dozvola za Jermeniju, 15 je izdato firmi "Vectura trans", tri firmi "Partizan teć" i jedna kompaniji "Zastava oružje".

Kako je objasnio Ljajić, "Zastavi oružje" dozvola je izdata prošle godine, sa vrednošću izvoza od 120 hiljada evra.

"Izvoz oružja u Jermeniju, u formalno pravnom smislu, apsolutno nije protivzakonit, zato što ta zemlja nije pod bilo kakvim multilateralnim sankcijama (UN, EU, OEBS). Ali, svakako se slažem, i to sam više puta ponovio, da moramo ubuduće da vodimo računa da ne narušimo prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, državom sa kojom imamo odlične i političke i ekonomske veze", rekao je Ljajić.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   BIA

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Od 2015. izdato 2.589 dozvola za izvoz oružja, 19 za izvoz u Jermeniju

Izvor: Beta, 30.Jul.2020

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić danas je izjavio da je u transparentnom postupku od 2015. godine do danas izdato 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme i to jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja - Ministarstvo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.