Srbija podržava suverenitet suseda

Izvor: RTS, 24.Dec.2009, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podržava suverenitet suseda

Srbija snažno podržava suverenitet i integritet svih država u regionu, a to je pretpostavka za vođenje principijelne i konzistentne politike na KiM, rekao Boris Tadić posle sastanka sa Srbima iz regiona.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da "Srbija snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svih država u regionu", istakavši da je to pretpostavka za vođenje principijelne i konzistentne politike na Kosovu i Metohiji.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da Srbi u državama regiona imaju legitimno i legalno pravo na isticanje srpskog nacionalnog pitanja i ocenio da je završena faza u kojoj je isticanje tog pitanja bilo problem u tim sredinama.

"Danas s ponosom možemo reći da srpske zajednice u bilo kojoj zemlji u regionu imaju prava i legitimitet da ističu pravo i potrebu rešavanja tih pitanja u institucijama država u kojima se nalaze", rekao je Dodik.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i predstavnicima političkih stranaka i nacionalnih saveza Srba iz regiona, naglasio da RS ima dosta institucionalnog kapaciteta da pomogne, što to i činiti u narednom periodu.

Dodik je rekao da je sastanak u Beogradu, koji je Tadić organizovao za dvadesetak predstavnika političkih stranaka i nacionalnih saveza Srba iz regiona, bio prilika za dodatno upoznavanje sa problemima srpske nacionalne zajednice u mnogim zemljama i razmatranje načina na koji bi predstavnici Srba mogli koordinisati delovanje.

Dodik je u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvovao četrdesetodnevnom parastosu patrijarhu Pavlu.

Tadić je, nakon razgovora sa predstavnicima nacionalnih saveza Srba iz regiona, rekao da stav Srbije da snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svih regionalnih država znači i da, samim tim, ne odustaje od svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, koji je doveden u pitanje pokušajem secesije južne pokrajine.

"Očekujemo da naši sunarodnici budu lojalni građani u svim državama u regionu u kojima žive, ali i da te države poštuju evropske demokratske standarde i prava nacionalnih zajednica u očuvanju integriteta, jezika i kulture", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je podsetio da ima država gde su "naše pismo i jezik potiskivani", dodavši da će se Srbija boriti, u otvorenom dijalogu, za ta prava naših sunarodnika.

Predsednik Srbije je istakao značaj ekonomskog povezivanja država u regionu i činjenice "koliko naši sunarodnici u susednim državama mogu biti mostovi saradnje sa tim državama".

Tadić je poručio je i da Srbija ne može da ide u Evropu, ukoliko ne uhapsi haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Svi oni koji kažu kako hoćemo u Evropsku uniju (EU), ali nećemo da sarađujemo sa Tribunalom, obmanjuju građane", rekao je Tadić.

"To je isto kao kad neko kaže da hoće da ide napred tako to ide nazad. Svi oni koji su za evropske integracije moraju jasno da kažu: 'Hoćemo da uhapsimo i Ratka Mladića i Gorana Hadžića'", naglasio je Tadić i upozorio da građani ne smeju da se obmanjuju.

Nove obaveze Srbije podrazumevaće dublje i teže reforme kojima, prema rečima Tadića, uvek ima otpora.

"Vidite samo otpor prema reformi pravosuđa i besmislene primedbe da je bilo političkog uticaja na izbor sudija. Ja se nikada nisam mešao u izbor sudija, niti sam dozvolio da se neko iz bilo koje stranke na koju imam uticaj u to meša", rekao je Tadić.

Reforma pravosuđa, napomenuo je Tadić, fundamentalno je važno pitanje za društvo, i predstavlja "pitanje života".

"Bez reforme pravosuđa, nema borbe protiv organizovanog kriminala. Džabe je ako uhapsite nekog umešanog u korupciju, a sud ga oslobodi", rekao je Tadić.

Novi izbori nisu rešenje za krizu

Prema njegovim rečima, novi izbori, sami po sebi, ne mogu da budu odgovor na krizu, već mogu da dođu u obzir samo ako postoji alternativna politika.

"Izbori nisu politika, već samo jedan trenutak. Politika se ne sastoji u tome da dođete na vlast, nego da završavate puteve, dovodite investitore, otvarate nova radna mesta i zaustavljate ekonomsko propadanje zemlje", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, u 2010. godini neće biti moguće preokrenuti tok zapošljavanja.

"Međutim, možemo da zaustavimo rast nezaposlenosti, da bismo 2011. godine ponovo mogli da obezbedimo zaposlenost", najavio je Tadić.

Narednu godinu, kako je rekao Tadić svi, i Vlada, i predsednik, i vlast, i opozicija, trebalo bi da iskoriste za traganje za potencijalnim investitorima, jer "pitanje naše ekonomije mora da bude rešeno izvozom i izvozno orijentisanom ekonomijom".

Tadić je rekao i da se još nije vakcinisao protiv novog gripa, dodavši da ne zna da li je "na nogama" preležao virus H1N1.

"Evo, danas sam dao krv, pa ćemo videti da li imam antitela. Ako ih nemam, vakcinisaću se odmah, a ako ih imam, javnost će biti obaveštena da sam se prirodno vakcinisao", objasnio je Tadić.

"Bio sam spreman da se vakcinišem i ranije, ali nisam imao vremena, znate da smo imali mnogo obaveza, praktično nisam bio na jednom mestu, pa lekari nisu mogli da me nahvataju i da me vakcinišu", rekao je Tadić.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali i ministar dijaspore Srđan Srećković i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova.

Novinarima su se obratili i predstavnici Srba iz Albanije, Mađarske, Slovenije i Republike Srpske koji su istakli značaj novog zakona o dijaspori koji je, po rečima premijera RS Milorada Dodika, "na evropski način regulisao odnose Srbije sa dijasporom".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.