Srbija ne sedi na dve stolice

Izvor: Beta, 01.Mar.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne sedi na dve stolice

BEOGRAD, 1. marta 2015. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da u odnosima sa Rusijom i EU Srbija ne sedi na dve stolice i da ima svoj stav koji se ceni.

"Ne sedimo na dve stolice, nego na svojoj i ona je čvrsta", izjavio je Dačić i dodao da ne vidi bolji način vodjenja spoljne politike od "objektivnog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << iskrenog i poštenog pristupa" svim problemima.

Dačić je rekao da ne postoji nikakva dilema da Srbija ima i da će imati prijateljske odnose sa Rusijom, da je to jedan od prioriteta spoljne politike, ali i da je strateški cilj u smislu ukupnog kretanja zemlje članstvo u EU.

"Svi znaju da smo prijatelji sa Rusijom i da nećemo glasati da joj se uvedu sankcije, ali isto tako i Rusija zna da mi idemo u EU, i kada je reč o Ukrajini svi znaju da imamo principe koje moramo da sprovodimo kao predsedavajući OEBS-a", izjavio je ministar na redovnoj konferenciji za novinare.

"U tom smislu nemamo nikakvih nesaglasnosti s Rusijom niti se na nas vrši neki pritisak", kazao je Dačić.

On je istakao da svi imaju svoje interese, ali da Srbija ima svoj stav i da se taj stav ceni.

Govoreći o poseti Njujorku ove sedmice, Dačić je rekao da je američki državni sekretar Džon Keri izrazio zadovoljstvo sve značajnijom ulogom Srbije, kao i rezultatima postignutim u regionalnoj saradnji i napretkom u briselskim razgovorima s Prištinom.

Dačić je izjavio i da prisustvuje svakoj sedmici Vlade kada je u zemlji, a da u inostranstvo putuje samo službeno.

"Ni sa jedne sednice nisam odsustvovao kada sam bio u zemlji, a o tome gde idem odlučuje Vlada", izjavio je ministar na redovnoj konferenciji za novinare, povodom komentara premijera Aleksandra Vučića na poslednjoj sednici Vlade da bi Dačić mogao "češće da dolazi".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.