Srbi optuženi za zločin u Đakovici

Izvor: B92, 26.Apr.2013, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi optuženi za zločin u Đakovici

Beograd -- Tužioci Euleksa podneli krivične prijave protiv 17 Srba iz Đakovice zbog navodne umešanosti u ratne zločine počinjene na današnji dan pre 14 godina u selu Meja.

To je potvrdio koordinator opštine Đakovica Đokica Stanojević.

Zločin u tom đakovičkom selu i okolini, kada su ubijena 372 čoveka, smatra se najvećim masovnim ubistvom tokom sukoba na Kosovu.

Euleks je juče saopštio da je pokrenuta zvanična istraga protiv dvadesetak osumnjičenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zločine iz aprila 1999. godine u opštini Đakovica i ubistva 372 osobe čija su tela većinom nađena u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda.

Stanojević je naveo za agenciju Beta da su krivične prijave podnete u cilju zastrašivanja Srba i sprečavanja povratka, te da je ovaj trenutak izabran zbog toga što bi problem izgnanih trebalo uskoro da se nađe na dnevnom redu tehničkog dijaloga u Briselu.

Prema njegovim rečima, do sada nije pokrenuta nikakva istraga protiv onih koji su počinili zločin nad Srbima iz Đakovice.

Euleks je u istom saopšenju naveo da su tužioci do sada identifikovali približno 20 osumnjičenih koji bi se mogli teretiti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, uključujući i ubistvo 372 žrtve tokom napada na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti.

Ti ljudi bili su izloženi "mučenju, nečovečnom postupanju, nanošenju velike patnje, dislokaciji i raseljavanju, oduzimanju imovine i pljački, koji nisu opravdani vojnim potrebama", naveo je Euleks.

Zločini su počinjeni i na teritoriji Đakovice - Meja, Oriza i drugih sela u dolini Caragoj.

U Đakovici je pre rata živelo 12.000 Srba, a danas samo šest. Svih šest Srpkinja dom je našlo u dvorištu Crkve uspenja presvete Bogorodice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga protiv osumnjičenih za ubistva kod Đakovice

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2013, 16:16

Tužioci Euleksa pokrenuli su istragu protiv dvadesetak osumnjičenih za ratne zločine aprila 1999. godine u opštini Đakovica - ubistva 372 osobe čija su tela većinom nađena u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Euleks: Krivične prijave protiv 17 Srba

Izvor: RTS, 26.Apr.2013

Zbog sumnje da su učestvovali u ratnom zločinu u selu Meja kod Đakovice, Euleksovi tužioci podneli krivične prijave protiv 17 Srba. Većina žrtava ekshumirana iz masovne grobnice u Batajnici, navodi portparolka Euleksa Irina Gudeljević...Tužioci Euleksa podneli su krivične prijave protiv 17...

Nastavak na RTS...

EULEKS: 17 Srba osumnjičeno za ratne zločine u selu Meja

Izvor: Kurir, 26.Apr.2013

Tužioci Euleksa podneli su krivične prijave protiv 17 Srba iz Đakovice za ubistvo 372 osobe u selu Meja čija su tela većinom nađena u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda..BEOGRAD - Tužioci Euleksa podneli su krivične prijave protiv 17 Srba iz Đakovice zbog navodne umešanosti u ratne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.