Španci demonstrirali protiv kralja

Izvor: B92, 14.Apr.2013, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci demonstrirali protiv kralja

Madrid -- Na hiljade Španaca danas je demonstriralo protiv španske monarhije, tražeći vraćanje demokratski izabranog šefa države.

Ovo je najnoviji udarac španskom kralju Huanu Karlosu (75).

Demonstranti su se okupili na madridskom centralnom trgu Puerta del Sol, na 82. godišnjicu kada je poslednji put demokratski izabran šef države, koji je svrgnut vojnom pobunom.

Ta pobuna je dovela do građanskog rata i vojne diktature generala Fransiska Franka, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je trajala 36 godina, prenela je agencija AP.

Franko je imenovao princa Huana Karlosa za svog naslednika i šefa države, što je kralj Huan i postao nakon smrti Franka 1975. godine.

Popularnost španske monarhije je poslednjih meseci u padu, između ostalog i jer je kralj išao na luksuzna putovanja dok se Španija bori sa finansijskom krizom i zbog toga što su pojedini članovi kraljevske porodice pod istragom zbog korupcije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na hiljade Španaca demonstriralo protiv monarhije

Izvor: Press, 14.Apr.2013

Demonstranti su se okupili na madridskom centralnom trgu Puerta del Sol, na 82. godišnjicu kada je poslednji put demokratski izabran šef države, koji je svrgnut vojnom pobunom. Ta pobuna je dovela do gradjanskog rata i vojne diktature generala Fransiska Franka, koja je trajala 36 godina, prenela je...

Nastavak na Press...

Protesti protiv monarhije u Madridu

Izvor: RTS, 14.Apr.2013

Nekoliko hiljada Španaca protestovalo u Madridu protiv monarhije i zahtevalo da se šef države ponovo bira demokratskim putem, što predstavlja novi udarac kralju Huanu Karlosu. ..Na protestu protiv monarhije u Madridu, nekoliko hiljada Španaca tražilo je da se šef države ponovo bira demokratskim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.