Slučaj otrovnog limuna: Osnovana sumnja ili paranoja?

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj otrovnog limuna: Osnovana sumnja ili paranoja?

Da li je limun koji se trenutno nalazi na teritoriji Srbije otrovan, ili ne, moraće da istraži Ministarstvo poljoprivrede, koje prethodna dva dana, dok ta glasina potresa javnost - ćuti, saopštila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije, prenosi RTS.

Sve dok Ministarstvo poljoprivrede nema odgovor, a ni instrumente da hitno reaguje na glasine o otrovnom limunu, Srbija će biti i ostati plodno tle za širenje straha i negovanje paranoje kada je reč o bezednosti hrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navodi se u saopštenju, koje prenosi Fonet.

Organizacija potrošača ističe da godinama niko od nadležnih u toj oblasti ne radi svoj deo posla. Ne postoji savet za bezbednost proizvoda koji bi se bavio procenom, analiziranjem i upravljanjem rizika, a ne postoji čak ni neformalna grupa u okviru Ministarstva poljoprivrede koja bi se time bavila.

Tamo nema nikoga kome biste mogli da se obratite na temu bezbednosti hrane u vanrednim situacijama, tvrdi Nacionalna organizacija potrošača.

Sve to, kako se navodi, širom otvara vrata za spekulacije, ali i za mito i korupciju u oblasti bezbednosti hrane, bilo da je iz uvoza ili iz domaće proizvodnje.

Budući da je glasina potekla iz Hrvatske i tamošnjeg udruženja za zaštitu potrošača, u saopštenju se potrošači podsećaju da u Evropskoj uniji radi perfektno usavršen sistem za brzo uzbunjivanje svih članica i da sva hrana koja ulazi u EU podleže proverama, a kasnije sledi i brza reakcija ukoliko se utvrdi da je hrana nebezbedna.

Proverom na tom sistemu utvrđeno je da pominjana Turska, kao proizvođač limuna, nije imala problema sa ostacima fungicida na voću od aprila meseca ove godine.

Izvrtanje činjenica o naglom pojeftinjenju limuna takođe nije pomoglo da se javnosti pruži prava slika, jer potrošači znaju da je cena limuna vraćena na normalu nakon što je pre mesec dana došlo do naglog poskupljenja, uslovljenog zastoju uvoza i manjoj ponudi, stoji u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.