Poslanici u utorak o zakonu o upravljanju migracijama

Izvor: Press, 28.Okt.2012, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici u utorak o zakonu o upravljanju migracijama

Skupština Srbije nastaviće drugu redovnu sednicu u utorak, 30. oktobra, debatom o Predlogu zakona o upravljanju migracijama.

Tim zakonskim predlogom predviđeno je da nadležnost Komerijata za izbeglice bude proširena i na upravljanje migracijama i pomoći azilantima, a biće formirana i jedinstvena baza podataka o migracijama koju će moći da koriste svi državni organi koji se bave tom delatnošću.

Podaci će se prikupljati, organizovati i razmenjivati kroz međusobno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << povezivanje i umrežavanje baza podataka organa državne uprave, koji su dužni da blagovremeno dostavljaju Komesarijatu podatke za koje je utvrđeno da su neophodni za upravljanje migracijama, a oni će biti dostupni svim državnim organima.

Takođe, predloženim rešenjima proširuje se nadležnost Komeserijata za izbeglice, koji će danom stupanja tog zakona, ukolko bude usvojen, nastaviti rad pod nazivom Komesarijat za izbeglice i migracije.

Komeserijat će tako vladi predlagati ciljeve i prioritete migracione politike, mere i aktivnosti na podsticanju pozitivnih efekata zakonitih migracija i suzbijanja nezakonitih, a radiće i na merama za integraciju lica kojima je, u skladu sa Zakonom o azilu, priznato pravo na utočište, kao i reintegraciji povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji.

Takođe, Komesarijat će raditi i na merama poboljšanja uslova života interno raseljenih dok su u raseljeništvu, ali i izveštavaće o imigraciji i emigraciji, izrađivati i redovno ažurirati migracioni profil Srbije.

Predloženo je da se povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji, koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede smeštaj neposredno po povratku obezbedi smeštaj u privremenom kolektivnom centru, kao i ishrana, neophodna odeća i obuća.

Oni mogu biti smešteni u privremenom smeštaju u periodu od 14 dana, s mogućnošću produženja ukoliko se radi o starim, invalidnim i bolesnim licima do preseljenja u ustanove socijalne zaštite ili u porodicu.

Privremeni smeštaj, ishranu i neophodnu odeću i obuću u okviru kolektivnog centra obezbeđuje Komesarijat neposredno ili u saradnji s jedinicama lokalne samouprave ili organizacijom Crvenog krsta.

Za potrebe privremenog kolektivnog smeštaja mogu se otvarati novi kolektivni centri, o čemu odlučuje komesar.

Onima kojima je priznato pravo na utočište ili dodeljena supsidijarna zaštita u Srbiji može se dati stambeni prostor na korišćenje rešenjem Komesarijata, najduže za period od godinu dana.

Vlada Srbije je na osnovu do sada usvojenih zahteva za azil procenila da je za smeštaj onih kojima je odobreno utočište potrebno obezbediti dodatna sredstva i to dva miliona dinara na godišnjem nivou, a za obuku stručnog kadra za upravljanje migracijama 500.000 dinara, takođe na godišnjem nivou.

Komesarijat će voditi i jedinstvenu evidenciju nestalih lica u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ od 1991. do 1995. godine i na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, kao i evidenciju o ekshumiranim, identifikovanim i neidentifikovanim posmrtnim ostacima iz pojedinačnih i masovnih grobnica.

Druga redovna sednica jesenjeg zasedanja parlamenta počela je 23. oktobra, ali je prekinuta zbog hitnosti usvajanja Zakona o prenosu obaveza i imovina banaka, kojim je bilo potrebno omogućiti da imovina i obaveze "Nove Agrobanke" pređu na Poštansku štedionicu, kako bi štediše od ponedeljka, 29. oktobra, mogle da raspolažu svojim ulozima.

U dosadašnjem toku te sednice poslanici su u načelu razmotrili Predlog zakona o amnestiji i dopunu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, budući da je ta sednica bila prekinuta.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Poslanici sutra o upravljanju migracijama

Izvor: Blic, 29.Okt.2012, 09:16

Skupština Srbije nastaviće sutra drugu redovnu sednicu debatom o Predlogu zakona o upravljanju migracijama. Tim zakonskim predlogom predviđeno je da nadležnost Komesarijata za izbeglice bude proširena i na upravljanje migracijama i pomoć azilantima, a biće formirana i jedinstvena baza podataka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.