Skupština o izmenama zakona o pomorstvu

Izvor: RTS, 10.Feb.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o izmenama zakona o pomorstvu

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres izmena zakona o pomorskoj plovidbi, o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i o državnoj pripadnosti i upisu plovila, koje će, prema oceni parlamentarne većine, obezbediti bolji radni status srpskim pomorcima kojih, prema procenama, trenutno ima oko 5.000.
16.35 -  Poslanici završili načelni pretres izmena zakona o pomorskoj plovidbi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
11.10 - Neophodno je investirati 300 miliona evra u modernizaciju luka, rekla je ministarka Zorana Mihajlović novinarima u parlamentu.
10.05 Postavljanjem poslaničkih pitanja počela je sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o pomorstvu.
Parlamentarci raspravljali o predlozima izmena zakona o pomorskoj plovidbi, o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i o državnoj pripadnosti i upisu plovila.

Navodeći da su izmene zakona usklađene sa evropskim direktivama, ministarka Zorana Mihajlović je ukazala da je za zakon o pomorskoj plovidbi već pripremljena polovina podzakonskih akata.
Mihajlovićeva je dodala da u Srbiji vodni saobraćaj, u odnosu na ukupan, zauzima samo 4,7 odsto transporta i to država treba da popravi.
Ministarka je navela da država taj udeo treba da poveća, jer je to nekoliko puta manje u odnosu na evropske države, a mogućnosti Srbije su velike.
Ona je takođe navela da Srbija ima strategiju razvoja vodnog saobraćaja i istakla da je potrebno da se iskoristi Koridor 7, odnosno Dunavski koridor.
Ističući da je potrebna modernizacija luka, pristaništa i flote u Srbiji, ministarka je navela da domaće luke nisu ni tehnološki ni tehničko tehnološki spremne da "izađu i budu deo evropskog tržišta, jer je samo infrastruktura u tim lukama stara više od 30 godina, a dizalice i preko 50 godina".
To je razlog, kaže, što vrlo često brodari odlaze u neke druge države, jer ne žele da troše ni svoje vreme ni novac.
Jedna od predloženih izmena u Zakonu o pomorskoj plovidbi jeste izdavanje identifikacionih kartica srpskim pomorcima, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pojasnila je na sednici, braneći nova zakonska rešenja, da će pomorci koristiti pasoše uvek kada putuju, a kartice samo kada treba da izađu u neku od država u okviru lučkog područja.

Na primedbe pojedinih poslanika da je rok za izdavanje tih kartica izuzetno dug, Mihajlović je objasnila da je razlog tome što će izrada kartica koštati tri do četiri miliona evra. 
Nova Srbija podržava predložene izmene zakona, a njeni poslanici poručuju da je najvažnija stvar da se izađe u susret onima koji rade na prekookeanskim brodovima, a kojih prema procenama ima oko 5.000.
I Olgica Batić iz SPO se saglasila da bi rok za izdavanje identifikacionih kartica mogao biti kraći, dodajući da su srpski držvaljani suočeni sa brojnim problemima, prvenstveno sa zabranom privremenog izlaska na kopno i to u lukama država koje traže da pomorci imaju identifikacione kartice.
Poslanik SNS Vladimir Orlić smatra da se predloženim izmenama unosi dodatni kvalitet, pre svega kada je u pitanju nova klasifikacija luka, dok iz SPS poručuju da vodni saobraćaj, kao vid privredne grane, predstavlja ogromnu razvojnu šansu Srbije.
Socijalisti takođe naglašavaju da se predloženim resenjima utvrđuje obaveza brodara da zaključuje polisu osiguranja ili da obezbede drugo finansijsko jemstvo radi pokrića finansijskih potraživanja za slučaj povrede na radu ili smrti pomorca.

Poslanici SDS pitali su zbog čega se o predloženim izmenama raspravlja po hitnom postupku, budući da je predviđeno da neke odredbe stupaju na snagu po ulasku Srbije u EU.
Pre početka rasprave o izmenama tri zakona, poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević reklamirao je povredu Poslovnika i negodovao što je njegovom stranačkom kolegi Zoranu Živkoviću onemogućeno da uđe u skupštinsku salu iako se redovno prijavio za učešće u raspravi kako bi, naglasio je, dobrineo kvalitetnijem dijalogu u parlamentu.
Skupštinski odbori za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i za ustavna pitanja i zakonodavstvo prihvatili su u načelu predložene izmene tri zakona iz oblasti pomorstva, čiji je osnovni cilj usklađivanje sa normativima EU i utvrdili da su ta zakonska rešenja u skladu sa pravnim sistemom zemlje. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.