Skupština o zakonskim izmenama u oblasti pomorstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o zakonskim izmenama u oblasti pomorstva

Poslanici u Skupštini Srbije počeli su danas razmatranje izmene tri zakona iz oblasti vodnog saobraćaja i registracije plovila kojima se smanjuje broj naknada za korišćenje luka i usklađuju propisi s pravilima EU.

Na dnevnom redu šestog ovogodišnjeg vanrednog zasedanja Skupštine su izmene zakona o plovidbi i lukama, o pomorskoj plovidbi i o državnoj pripadnosti i upisu plovila.

Pre rasprave o tim zakonima, poslanici postavljaju pitanja predstavnicima Vlade Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Izmenama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama predloženo je smanjenje broja lučkih naknada na dve koje se naplaćuju u dnevnom poslovanju - naknada za upotrebu obale koju plaćaju krcatelji tereta i naknada za pristajanje koju plaćaju brodovlasnici, odnosno brodari.

Pored toga predviđena je i naknada za operativnu upotrebu luke, odnosno pristaništa i za ležarinu.

Uvedena je i podela lučkih koncesija na dve vrste, i to za usluge kada se koncesija daje za obavljanje lučke usluge i za javne radove, kada se koncesija daje za izgradnju lučkih građevina i objekata.

U skladu s direktivama EU, propisana je vrednost usluga, odnosno javnih radova, od 5.186.000 evra, koja obavezuje Agenciju za upravljanje lukama na pokretanje postupka za davanje lučke koncesije.

Lučke koncesije će se izdavati samo lučkim operaterima koji žele da uđu na tržište lučkih usluga nakon stupanja zakona na snagu.

Izmenama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, umesto podele na luke za međunarodni saobraćaj i za domaći saobraćaj, podela luka biće na luke od nacionalnog značaja i luke od pokrajinskog značaja, odnosno značaja za lokalnu samoupravu, pri čemu će obe vrste luka biti otvorene za međunarodni saobraćaj.

Time se i propisi u Srbiji usklađuju sa EU, a zahteve o minimalnoj količini od 500.000 tona pretovara i strože infrastrukturne i druge zahteve moraće da ispune samo luke od nacionalnog značaja, ali će samo one imati pristup fondovima EU.

Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama menja se i da bi se uskladio sa zakonima o prekršajima i o transportu opasnog tereta.

Predloženim izmenama Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila precizirano je da pomorcima koji rade na pomorskim brodovima upisanim u Međunarodni upisnik, zbog posebne prirode rada na tim brodovima koji nikada ne ulaze na teritoriju Srbije, nije potrebno odobrenje za boravak i dozvola za rad u skladu za zakonom kojim se uređuje zapošljavanje stranaca.

Izmenama u Zakona o pomorskoj plovidbi preciziraju se pravila koja regulišu prava državljana Srbije koji rade kao pomorci i usaglašava srpsko zakonodavstva sa Konvencijom o radu pomoraca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skupština danas o zakonskim izmenama u oblasti pomorstva

Izvor: Press, 10.Feb.2015

. Skupština Srbije započeće danas novu vanrednu sednicu na kojoj će poslanici razmatrati izmene tri zakona iz oblasti pomorstva.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.