Obradović: Unaprediti nezavisnost Zaštitnika građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 03:21

Obradović: Unaprediti nezavisnost Zaštitnika građana

Skupština Srbije nastavila je danas sednicu na kojoj poslanici razmatraju Predlog zakona o zaštitniku građana i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da se novim Predlogom zakona o Zaštiniku građana stvaraju pravni uslovi za unapređenje nezavisnosti i efikasnosti rada Zaštitnika građana.

Obradović je na sednici Skupštine Srbije rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je to opšti cilj koji je postavljen u Akcionom planu za Poglavlje 23 i koji je, kaže, takođe, na takav način formulisan i u godišnjim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije.

"Nesporna je činjenica da će rešenja u ovom zakonu bitno uticati na život i ostvarivanje prava praktično svih naših građana", rekla je Obradović.

Ona je dodala da su pojedinci predlozi, ne samo uzeti u obzir, već su u potpunosti inkorporirani u zakonski tekst, poput pitanja uređenja položaja Zamenika Zaštitnika ili odnosa Zaštitinika i Narodne skupštine.

"Pored navedenog, brisana je i odredba o zabrani davanja izjava političke prirode koja je u postojeći zakonski tekst uvedena izmenama i dopunama zakona daleke 2007. godine", rekla je Obradović.

Obradović je kazala da ključne novine u odnosu na postojeći zakon treba posmatrati kroz tri aspekta, prvi aspekt čine nova, zakonom poverena ovlašćenja Zaštitnika građana, drugi aspekt odnosi se na unapređenje statusne, funkcionalne i finansijsko-budžetske nezavisnosti Zaštitnika građana, dok se treći aspekt odnosi na unapređenje efikasnosti i efektivnosti rada Zaštitnika građana.

Što se tiče novih ovlašćenja, Predlogom zakona Zaštitniku građana poveravaju se poslovi nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i poslovi nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima.

Predloženim zakonom Zaštitnik građana se ovlašćuje da organu uprave podnese inicijativu za izmenu ili dopunu zakona i drugih propisa, ako smatra da do povrede prava građana dolazi zbog nedostataka u propisima, kao i da inicira donošenje novih zakona.

Obradović navodi da je nezavisnost Zaštitnika građana unapređena postizanjem većeg stepena transparentnosti kao i učešća javnosti u samom postupku izbora Zaštitnika građana.

Prema njenim rečima, za razliku od dosadašnjeg zakonskog rešenja, novim zakonom je propisano da predsednik Narodne skupštine objavljuje javni poziv svim zainteresovanim licima koja ispunjavaju zakonom propisane uslove da se prijave radi sticanja statusa kandidata za Zaštitnika građana.

Isti princip je predložen i kada je u pitanju Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kako je navela, nezavisnost Zaštitnika građana unapređuje se propisivanjem znatno dužeg mandata u odnosu na postojeće rešenje.

"Umesto petogodišnjeg mandata i prava reizbora, predviđeno je da mandat Zaštitnika građana bude osam godina, ali bez mogućnosti ponovnog izbora", rekla je Obradović.

Predlogom zakona uvode se skraćeni i ispitni postupak i propisuju rokovi za postupanje Zaštitnika građana.

Ministarka je ukazala da Zaštitnik građana ne pokreće bilo kakve pravne postupke, kao što je postupak razrešenje javnih funkcionera ili disciplinski postupak, već podnosi inicijative, upućuje preporuke, upozorava i ukazuje na nezakonitosti i nepravilnosti u radu i postupanju organa uprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skupština Srbija o Zaštitniku građana i Komisiji za etiku

Izvor: B92, 27.Okt.2021

Skupština Srbije nastavila je rad, a na dnevnom redu su Predlog zakona o Zaštiniku građana, kao i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.